Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

E-vitaminos kontaktlencse a zöldhályog kezelésére

kategória: Gyógyszerészet, Szemészet

A népszerű étrend-kiegészítővel, az E-vitaminnal kezelt speciális kontaktlencse hozzájárulhat a glaukóma (zöld hályog) kezeléséhez, ugyanis a gyógyszer így százszor tovább tart, mint a jelenleg használt lencsék esetében.


Az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján, San Franciscóban bemutatott eredmények szerint az E-vitamin hatásosabb vivőanyag a zöld hályog és talán más betegségek kezelését célzó gyógyszerek esetében is.

Dr. Anuj Chauhan kutatásvezető magyarázta, hogy a glaukóma a szürke hályog után a vakság második leggyakoribb oka, mely a világon 67 millió embert érint. A kialakulás oka a szemgolyó belső nyomásának fokozódása. A kezelés eddigi fő problémája az volt, hogy a gyógyszer túl rövid ideig tartózkodik a szemben, ugyanis a könnyutakon elvezetésre kerül. A felszívódó szer a véráramba kerül, mellékhatások sorát idézve elő. Az adagolt szemcseppnek csak mintegy 1-5 százaléka éri el a célszervet jelentő szaruhártyát.

A Floridai Egyetem munkacsoportja E-vitaminos kontaktlencséket használt. Ennek hatására a gyógyszer sokkal hosszabb ideig maradt a szemben, ami nagymértékben növelte a kezelés hatásfokát. A vitamin-részecskék fizikailag tartják vissza a gyógyszer-molekulákat, az állatkísérletes eredmények szerint akár 100-szor hosszabb ideig, mint a hagyományos lencsék. A hosszabb távú hordásra (akár egy hónapi időre) tervezett lencsék más betegségek kezeléséhez is hozzájárulhatnak, mint például a száraz szem, illetve a szürke hályog.

"Az E-vitamin semleges anyag, kis mennyiségben még jót is tesz a szemnek, antioxidáns hatása miatt. Ráadásul E-vitamin jelenlétében a kontaktlencsék gátolják az UV-sugárzás terjedését, elősegítve az UV-fénnyel szembeni védelmet" - magyarázta Chauhan. A munkacsoport szerint viszont az E-vitamin a látási viszonyokat nem befolyásolja számottevően.

A speciális lencse klinikai kipróbálása nagyjából két évet vehet igénybe.

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.14 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések