Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Drogozásra hajlamosít a bipoláris betegség

kategória: Depresszió, Dohányzás, Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Szenvedélybetegségek

"Nagyobb a kockázat a bipoláris betegséggel küszködő fiatalokban, hogy káros szenvedélynek hódolnak, valamint a fiatalkori bűnözés is gyakrabban fordul elő körükben" - mondta a vizsgálatot vezető Dr. Timothy Wilens, aki a Massachusetts-i Kórház Gyermek Pszichofarmakológiai osztályának igazgatója, aki egyben a Harvardi Orvosi Egyetem pszichiátriai tanszékének professzora is.

"A bipoláris betegség tehát óvatosságra int: az ilyen betegek esetében különös figyelmet kell fordítani a dohányzás, szerhasználat és függőség felfedezésére. Továbbá levonható az a konzekvencia is, hogy a drogot és alkoholt fogyasztó fiatalok bipoláris betegségekre szűrése indikált" - mondta Dr. Wilens.

Dr. Wilens és kutatócsoportja 105 bipoláris betegségben szenvedő tinédzserkorú (átlagosan 14 éves) fiatalt vont be a vizsgálatba, és felnőttkorukig figyelemmel követte őket. A vizsgálatban 98 kontrollként szereplő, azaz egészséges tinédzser is részt vett. Megfigyelték, hogy az alkoholfogyasztás, droghasználat illetve függőség, és a dohányzás szignifikánsan magasabb arányban fordult elő a bipoláris csoportban, mint a kontrollcsoportban. Összességében bárminemű szerhasználat 34 százalékban fordult elő a bipolárisoknál, szemben az egészséges csoportban, ahol csak 4 százalékban. A gyermekkorban kezdődő bipoláris tünetek kevésbé hajlamosítottak szerhasználatra, mint a tinédzserkorban felbukkanó bipoláris zavar.

"A hangulatváltozások ezek szerint befolyásolják a fiatalok ítélőképességét, de az is elképzelhető magyarázat, hogy a bipoláris zavar bizonyos genetikai változásokat okoz, mely hatással van a szerhasználó-tulajdonság kialakulására. További kutatásaink tárgyát fogja képezni, hogy genetikai vagy neurológiai okok állhatnak-e a háttérben. Ha a bipoláris zavar valóban a szerhasználatra hajlamosít, akkor megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a drog- és alkoholfogyasztást. A bipoláris betegség terápiája talán csökkenti a káros szenvedélyek kialakulását" - mondta Dr. Wilens.

2008.06.10 14:28:05

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések