Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Dohányzásról leszokást segítő módszertani központ

kategória: Dohányzás

Hivatalosan is megnyitották a dohányzásról való leszokást támogató módszertani központot Budapesten. A XII. kerületi Korányi intézetben kialakított részleg telefonon is segítséget nyújt, pszichológusok és orvosok várják a hívásokat. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet közleménye szerint az akkreditált intézményi háttér szükségességét az indokolja, hogy a dohányzásról való "spontán leszokás" aránya Magyarországon kevesebb, mint öt százalék.

A központ call centerében a nap 24 órájában elérhetők pszichológusok, orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A tavaly október óta ingyenesen hívható telefonszám (06 80 44-20-44) az év minden napján üzemel. A telefonos tanácsadás átlagosan 40 százalékkal növeli a leszokás esélyét.


A központ felállításával párhuzamosan a dohányzásról leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elkezdődött. A honlapon megtalálható lesz: a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetősége, a tüdőgondozók adatai. A gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek az érdeklődők. A központ munkatársai dohányzásleszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek, illetve tüdőgondozókban dolgozó szakembereknek és háziorvosoknak továbbképzéseket indítanak, ugyanis "a rutin ellátás keretében minden orvosnak foglalkoznia kell a páciensek dohányzásproblémájával és tájékoztatást adni a leszokás lehetőségeiről".

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.14 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések