Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Dohányzásról leszokást segítő módszertani központ

kategória: Dohányzás

Hivatalosan is megnyitották a dohányzásról való leszokást támogató módszertani központot Budapesten. A XII. kerületi Korányi intézetben kialakított részleg telefonon is segítséget nyújt, pszichológusok és orvosok várják a hívásokat. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet közleménye szerint az akkreditált intézményi háttér szükségességét az indokolja, hogy a dohányzásról való "spontán leszokás" aránya Magyarországon kevesebb, mint öt százalék.

A központ call centerében a nap 24 órájában elérhetők pszichológusok, orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A tavaly október óta ingyenesen hívható telefonszám (06 80 44-20-44) az év minden napján üzemel. A telefonos tanácsadás átlagosan 40 százalékkal növeli a leszokás esélyét.


A központ felállításával párhuzamosan a dohányzásról leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elkezdődött. A honlapon megtalálható lesz: a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetősége, a tüdőgondozók adatai. A gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek az érdeklődők. A központ munkatársai dohányzásleszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek, illetve tüdőgondozókban dolgozó szakembereknek és háziorvosoknak továbbképzéseket indítanak, ugyanis "a rutin ellátás keretében minden orvosnak foglalkoznia kell a páciensek dohányzásproblémájával és tájékoztatást adni a leszokás lehetőségeiről".

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.14 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések