Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Dohányzásra tanítanak a középiskolában?

kategória: Asztma, Daganatos betegségek, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

A fiatalok fele dohányosként távozik a középiskolából - derült ki egy magyar felmérésből.

A 13 éves általános iskolások harmada, a 14 éveseknek pedig több mint a fele túl van az első cigarettáján. A 16-18 éves korosztályból a válaszolók közel fele tekinthető aktív dohányosnak. Minden negyedik 18 éves függő dohányosként távozik a középiskolából - olvasható a Tüdőgyógyászat szaklap legutóbbi számában megjelent közleményben, amely több mint 3000 gödöllői diák válaszait dolgozza fel.

A fiatalokat, és különösen a dohányzó fiatalokat elrettentéssel, a dohányzás késő egészségkárosító következményeivel nem tudjuk meggyőzni arról, hogy ne cigarettázzanak. A mindennapi életüket befolyásoló előnyökre és hátrányokra kell felhívnunk a figyelmüket, hogy ők maguk akarjanak dohányfüstmentes világban élni - emelte ki dr. Mucsi János, tüdőgyógyász szakorvos, a Gödöllői Dohányzásmegelőzési Program koordinátora. Majd hozzátette, hogy a megelőzéshez parlamenti támogatásra és helyi kezdeményezésekre egyaránt szükség van.

A felmérés adatai szerint ma már ugyanolyan arányban dohányoznak a fiúk és a lányok is. A minden nap dohányzó fiatalok fele pedig már valamilyen kábítószert is kipróbált.

Egy olyan mintaprogram megalkotását kezdtük el, amely tizenéves korban segíti a diákokat abban, hogy ne akarjanak rágyújtani, és tudjanak nemet mondani a cigarettának, illetve az azt kínáló "barátoknak" - mondta Mucsi János.

A Gödöllői Dohányzásmegelőzési Program egy olyan székhez hasonlítható, amelynek a gyerekek mellett a pedagógusok és a szülők jelentik a lábait. A mintaprogram szűkös alapítványi támogatással és lelkes önkéntesek segítségével 2 éve sikeresen zajlik a Török Ignác Gimnáziumban a 10-18 éves korosztályban. Országszerte nagy az érdeklődés programunk átvétele iránt.

A továbblépéshez, azaz az oktatási anyagok bővítéséhez és tökéletesítéséhez, a diák- és felnőttképzés megszervezéséhez, illetve a program elemeinek elterjesztéséhez a jelenlegi forrásaink nem elegendőek. A dohányiparon kívül minden támogatót örömmel fogadunk - tette hozzá.

2008.06.03 15:22:56

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések