Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Disznókban növesztenek emberi szerveket transzplantációhoz

kategória: Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Vészhelyzetek, katasztrófák

Brit és amerikai tudósok genetikailag módosított disznókat tenyésztenek annak reményében, hogy emberi szervezetbe átültethető szerveket biztosítanak majd - közölte a projekt vezetője.

Londoni és kaliforniai tudósok megkezdték a genetikai kísérleteket, hogy megoldják a végtelen hosszú transzplantációs várólisták problémáját - mondta Robert Winston termékenységi szakértő a Sunday Times részére írt véleményezésben.
Csak Nagy-Britanniában mintegy 8 000 ember várakozik szervátültetésre. "Akiknek új szívre vagy májra van szükségük, voltaképp egy embertársuk halálára várnak, általában súlyos közlekedési balesetek áldozatainak szerveire" - írta Winston. Csapata azon fáradozik, hogy disznókat alakítson át úgy, hogy a szerveikkel emberi életeket lehessen megmenteni.

Médiatár főoldal

Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinika

Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinika

Magyarországon jelenleg több mint ezren várnak vesére, májra, szívre, tüdőre, hasnyálmirigyre.

A tudósok évek óta kísérleteznek azzal, hogy emberi géneket ültetnek be állatokba, így csökkentve a kilökődés esélyét - mondta Winston, aki a londoni Hammersmith Kórház Szaporodás- és Fejlődésbiológiai Intézetét vezeti. A Kaliforniai Műszaki Intézetből Carol Redheaddel közösen emberi géneket ültettek egyenesen hím kismalacokba úgy, hogy az állat spermájához adták azt.

Winston elmondása szerint a kísérletben résztvevő sertések sikeresen létrehozták a génközi spermát, de elismerte, hogy a brit és európai törvények tiltják, hogy ezeket a sertéseket szaporítsák.

A Sunday Times újság hírül adta, hogy a kísérleteket áthelyezik az Egyesült Államokba a jogi nehézségek miatt. Az állatokat Missouriban fogják tenyészteni. "Amerikai barátaink húznak majd hasznot a felfedezésből, és újabb brit újítás kerül veszélybe. Nagy-Britannia elesik a bevételtől, amit a kincstárnak hozhat" - írta Winston.

Néhány tudós már korábban bírálta az állati szervek emberekbe ültetését, mivel szerintük az eljárás során állati vírusok kerülhetnek az emberekbe. Winston erre azt felelte, hogy projektjük során igyekeznek vírusmentes sertéseket kitenyészteni.

2008.09.12 13:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések