Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diplomaosztás után: harag és depresszió

kategória: Depresszió, Pszichológia, Stressz

Ha egy friss diplomás túl hamar hagyja el a szülői házat és választja az egyedül élést, akkor esélye van arra, hogy depresszió alakul ki nála. Az idősebb korban diplomázókat viszont akkor fenyegette ez a veszély, ha a szüleikkel laktak - derült ki egy kanadai kutatásból.

"Néhány kulcsfontosságú esemény, mint például az otthonról való elköltözés rossz hatással lehet a felnövekvő fiatalokra, az átmeneti időszak hosszától függően. Ha túl korán repülnek ki a fészekből, az olyan kihívásokat jelenthet, ami rossz hatással van a lelki egészségre" - állítja Nancy Galambos, az Albertai Egyetem pszichológia professzora.

A kutatók 600 frissen diplomázott 20-29 év közötti fiatalnál jegyeztek fel mentális tüneteket az egyetemet követő 7 év során, továbbá megvizsgálták, milyen kapcsolatban van a családi ház elhagyása, illetve a szülővé válás a depresszióval és haraggal.
A hét év elteltével csökkent a depressziós és agresszív esetek száma, ami a lelki egészség javulására utal.

Kiderült, hogy a nők sokkal inkább hajlamosak a depresszióra és haragra, mint a férfiak, ráadásul a jelenség súlyosbodik, mikor maguk is szülővé válnak.
˝Habár alapvetően általában örülünk a gyermekáldásnak, azt tapasztaltuk, hogy a szülővé válás nagyobb fokú feszültséggel jár, különösen a nők esetében. A szülővé válás új követelményrendszert támaszt a házaspárral szemben, ami bonyodalmakat okozhat, mivel egy sor más felelősségen kell megosztozniuk" - mondta Harvey Krahn, az Albertai Egyetem szociológiai tanszékéről.

2008.05.16 10:18:59

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések