Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diktatúra és színház

kategória: Programajánló

Különféle korok, országok, földrészek diktatúrái és a diktatúrák béklyójában működő színházak viszonyáról egyedülálló tanulmánykötet jelent meg Színház és diktatúra a XX. században címmel, Lengyel György szerkesztésében. A kötet magyar és külföldi szerzők tanulmánygyűjteménye, adatok és tények impozáns tömegével vizsgálja a diktatúra és a színház birkózását, szűkebben a színház életben maradásért folytatott harcát egy-egy korszakban. "Szerencsésebb országok esetében ez csak a német megszállás ideje, más országokban, elsősorban a Szovjetunióban, évtizedekre elnyúló, mindennap új veszélyeket hozó, számos nagyszerű művész életét követelő küzdelem" - írta a könyvről Zsámbéki Gábor rendező.

A Corvina Kiadó és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiadásában megjelent kötet bemutatóján Kúnos László, a kiadó igazgatója arról beszélt: "amióta színház van és amíg lesz, annak a könyv által tárgyalt kérdés örökké része volt és része marad". Lengyel György, a kötet szerkesztője a színházi korszakok, történetek rekonstruálásában a dokumentáció feldolgozása mellett az emlékezet óriási szerepét hangsúlyozta, a kortársak visszaemlékezéseinek meghallgatását, lejegyzését tartva különösen lényegesnek. Zsámbéki Gábor rendező, egyetemi tanár azt mondta, nem tud hasonló kiadványról, amely ilyen sokrétűen foglalkozna ezzel a kérdéssel.

A kötetben többek között Győri László Színház a Harmadik Birodalomban, Török Tamara Az olasz színház és a fasizmus érdekházassága, Lakos Anna A francia színház a német megszállás alatt, Lengyel György Kísértet járja be - Amerikát; Az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság / Az amerikai színház és film, Kiss Ilona Tenyér és ököl - A sztálinizmus színháza: 1927-1953, Jaak Rähesoo Az észt színház hosszú fogsága az elnyomó hatalmak börtönében, Pályi András Szobaszínház és függetlenségi eszme - Lengyel színház 1939-1989, valamint Gajdó Tamás Színház és diktatúra - Magyarországon című tanulmánya olvasható.

2011.10.10 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tesztajánló

    Asztma-kontroll teszt

    Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


    Szponzorált hirdetések