Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diéta szívbetegség idején: több mindenre hat!

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A magas vérnyomást megelőző és csökkentő étrend csökkenti a szívelégtelenség kockázatát nőkben - derül ki a bostoni Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ kutatóinak legfrissebb közleményéből.


Emily B. Levitan és munkatársai az úgynevezett DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) magas vérnyomás elleni diétával kapcsolatos megfigyeléseikről írtak. A szívre gyakorolt jótékony hatás a vérnyomáscsökkentésen túl a rossz-koleszterin (LDL-koleszterin) csökkenésének köszönhető. A diéta lényege a zöldségek, gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítése, aminek köszönhetően nő a kálium, magnézium, kalcium és a rost fogyasztása. A fehérjéket közepesen nagy mennyiségben kell bevinni, a zsírfogyasztást pedig mérsékelni kell.

A kutatók 36019 svéd nőt vontak be vizsgálatukba. 1997-98-ban, mikor az étrenddel kapcsolatos kérdőívet kitöltötték, a 48-83 éves résztvevők egyike sem szenvedett szívelégtelenségben. Hét évnyi után követés alatt 443-an kaptak szívelégtelenséget, 415-en közülük kórházba kerültek, 28-an belehaltak a betegségbe.

A legmagasabb DASH diéta pontszámot elérő 25 százalék körében 37 százalékkal ritkább volt a szívelégtelenség előfordulása, mint a legalacsonyabb DASH diéta pontszámot produkáló 25 százalék esetében. A felső 10 százaléknál fele olyan arányban fordult elő a szívelégtelenség, mint a legegészségtelenebbül étkezők csoportjában. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a diétának köszönhetően nagyjából 5 Hgmm-rel csökken a szisztolés vérnyomásérték, ami becslések szerint 12 százalékkal csökkentheti a szívelégtelenség gyakoriságát. A vérnyomás és koleszterincsökkentés mellett az egyes ételek ösztrogénszerű hatása, valamint az oxigén által okozott sejtkárosodás mérséklődése is szerepet játszhat a szívelégtelenség rizikójának csökkentésében.

Animáció: HáziPatika.com

2009.05.20 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések