Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diagnózis egyetlen szívdobbanásból?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötszörte gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport. Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

Az összehúzódás azt a bioelektromos ingert követi, mely a szív ingerképző helyéről indul el, az EWI pedig láthatóvá teszi a másodperc milliomodrészének eseményét, amelyet a modern diagnosztikus eljárás ultrahang alkalmazásával változtat képpé.

A kutatók szerint az új technika különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.


Elisa Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős, és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg, és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti. Az ultrahang olcsó és biztonságos technika. Lehet, hogy a jövőben a doktor egy telefon méretű műszert visz a táskájában, és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről.

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések