Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diagnózis egyetlen szívdobbanásból?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötszörte gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport. Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

Az összehúzódás azt a bioelektromos ingert követi, mely a szív ingerképző helyéről indul el, az EWI pedig láthatóvá teszi a másodperc milliomodrészének eseményét, amelyet a modern diagnosztikus eljárás ultrahang alkalmazásával változtat képpé.

A kutatók szerint az új technika különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.


Elisa Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős, és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg, és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti. Az ultrahang olcsó és biztonságos technika. Lehet, hogy a jövőben a doktor egy telefon méretű műszert visz a táskájában, és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről.

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések