Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Derékra hízni veszedelmes

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

A derék környékén felhalmozódó kisebb fölösleg megnövelheti az elhízott embereknél a hirtelen szívhalál kockázatát - egy friss tanulmány szerint. A hirtelen szívmegállás esetében a derék és a csípő közötti zsírtömeg aránya jobban számít, mint a testtömegindex - írja a HealthDay.


A tanulmány azt írja, hogy a has környéki elhízás önálló rizikófaktor a hirtelen szívhalál területén. Még akkor is ha egyéb rizikófaktorokat is beleszámoltunk már, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koronaér-betegség.

A kutatás során 15 ezer, átlagosan 54 éves amerikai adatait elemezték. A 13 éves nyomon követés alatt a páciensek közül több mint háromszáznál következett be hirtelen szívmegállás. Kimutatták: a kor, a nem, a rassz, a műveltség, a dohányzási szokások és a családban előforduló szívbetegségek figyelembevételével a testtömegindex, a derék körüli zsírtömeg és a derék és csípő közötti elhízási arány mind összefüggésben állnak a hirtelen szívhalállal.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.18 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Konditerem, nemcsak fiataloknak

Az edzőterembe járás korunk egyik legdivatosabb sporttevékenysége. Egyre többen látogatják a gombamód szaporodó konditermeket, ahol ideálisak a körülmények az állóképesség fejlesztésére, sőt még a szociális érintkezésre is.

tovább


Szponzorált hirdetések