Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magas és túlsúlyos? Vigyázzon a derekára!

kategória: Fájdalomcsillapítás, Reumatológiai problémák

Egy 800 ezer fiatal felnőtt részvételével készült kutatásból nemrég kiderült, hogy az elhízás és a testmagasság növelhetik a derékfájás kialakulásának esélyeit. "Ennek magyarázata rendkívül egyszerű: a túlsúly és a magasság által kifejtett túlzott mechanikai nyomás a hátizmok túlterhelését okozhatja, ez pedig derékfájdalom formájában jelentkezik" - mondta Oded Hershkovic izraeli ortopéd sebész, a kutatás vezetője.

Az amerikai gerincsebészek országos találkozóján ismertetett kutatásban 17 éves izraeli férfi és női katonai újoncok vettek részt, akiket szolgálatuk megkezdése előtt az 1998 és 2009 közötti időszakban rendszeres orvosi vizsgálatoknak vetettek alá. A derékfájdalom előfordulása relatíve alacsony volt mind a férfi, mind a női újoncok körében. A túlsúlyos férfiaknak 16, a túlsúlyos nőknek pedig 21 százalékkal nagyobb eséllyel voltak derékfájásos panaszaik.

A testmagasság is növelte a betegség kialakulásának esélyeit. A legmagasabb férfiak (átlagosan 182 cm) 44 százalékkal nagyobb eséllyel panaszkodtak derékfájásra, mint a legalacsonyabbak (átlagosan 165 cm). Nők esetében a legmagasabbaknál (átlagosan 170 cm) 22 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő derékfájás, mint a legalacsonyabbaknál (átlagosan 154 cm).


A kutatásban nem vizsgálták meg a derékfájás okait, csak a magassággal és testsúllyal való összefüggéseket. Az újoncok szubjektív panaszait és a gerincvizsgálatok objektív adatait azonban egyaránt figyelembe vették a szakértők. "A testsúlyunkkal tudunk mit kezdeni, a magasságunk viszont adott" - mondta el Thomas Dreisinger San Diegó-i fiziológus, aki nem vett részt a mostani kutatásban. Az egészséges testsúly megtartása sokat segíthet, főleg ha ezt olyan mozgásformákkal érjük el, amelyek nyújtási gyakorlatokat is tartalmaznak, vagy aerob jellegű mozgások, mint az evezés, az úszás vagy a gyors séta. Emellett az alvás is rendkívül fontos a derékfájás megelőzésében. Az ideális matrac tartást ad, de elég puha ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk rajta feküdni.Videó: HáziPatika.com

2011.11.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések