Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depressziót csökkentő hormont találtak

kategória: Depresszió, Diabétesz

A zsírszövetek által termelt adiponektin nevű hormon egérkísérletekben csökkentette a depressziószerű tüneteket és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is - közölték a Texasi Egyetem orvosi karának kutatói. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban a szerzők kiemelték, hogy mivel minden jelenleg használt antidepresszáns növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, különösen nagy jelentősége lehet egy új típusú szernek. A zsírszövetekben termelődő adiponektin hormon befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra, egyúttal védi az ereket bélelő sejteket a gyulladástól.

Xin-Yun Lu kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy ha hosszabb időn át folyamatosan kudarc éri az egereket, akkor alacsonyabb lesz az állatok vérében mérhető adiponektin hormon szintje. Ekkor "társaságkerülő", depressziószerű viselkedést mutatnak.


A kísérletben az állatokat 14 napon át újra és újra náluk nagyobb, agresszív egyedekkel zárták össze, így sorozatosan vereséget szenvedtek. Vérükben minden így eltöltött nap után mérték az adiponektin koncentrációját, felfedve az összefüggést a depressziószerű viselkedés és az alacsonyabb hormonszint között.

A későbbiekben megvizsgálták a kívülről adagolt adiponektin hatását cukorbeteggé tett, illetve depressziószerű viselkedést mutató egereknél is, és azt tapasztalták, hogy a hormonbevitel mindkét csoportban javította a tüneteket. "Az adiponektin a maga diabéteszellenes aktivitásával új típusú, innovatív terápiás célpont lehet a depresszió kezelésében, különösen azoknál, akik cukorbetegek vagy a betegség megelőző állapotában vannak" - idézte Lu professzort a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések