Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depressziós tinédzserek Amerikában

kategória: Depresszió, Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Több mint 2 millió amerikai tinédzsernek volt hosszabb-rövidebb depressziós időszaka az elmúlt évben, közülük is a lányoknál gyakoribb a probléma - derítette ki egy kutatás.
A 12 és 17 év közötti fiatalok 8,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül átesett komoly depresszión. Figyelemfelkeltő adat a szakemberek szerint, hogy ha a nemek közötti különbséget is vizsgálják, akkor a lányok 12,7 százaléka vallotta magát depressziósnak, míg a fiúknak 4,6.

Ezek az adatok többek között azért is különösen ijesztőek, mert a depresszió a 15 és 24 év közötti korosztályban előforduló öngyilkosságok harmadik leggyakoribb kiváltó oka.
A felmérés során majdnem 70 ezer fiatalnak tettek fel kérdéseket kedélyállapotukkal kapcsolatban, illetve egy skála mentén arra is válaszolniuk kellet, hogy a depresszió milyen mértékben van hatással családjukra, barátaikra, tanulmányaikra vagy munkahelyükre. A fiatalok definíciója szerint a több mint két héten keresztül tartó kedvetlenség, érdeklődés-vesztés esetén beszélhetünk depresszióról. A tünetek között felsorolták az alvászavart az energiaszint- és koncentrációs képesség csökkenését, illetve az önértékelésbeli zavarokat is.

"Öröm az ürömben, hogy szerencsére a depresszió könnyen megelőzhető és könnyen is kezelhető, de a szülőknek ugyanolyan fontossággal kell tekinteniük gyermekeik szellemi egészségére, mint a fizikai rendellenességekre" - mondta a felmérést végző SAMSHA szervezet munkatársa, Terry Cline.

2008.05.19 17:34:42

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések