Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depressziós orvostanhallgatók

kategória:

Az egészségügyi hallgatók gyakran szenvednek depressziós tünetektől, különösen a szakmai gyakorlatuk alatt. Egy most elkészült kutatási anyag segít feltárni a probléma gyökerét és komplex analízist ad a tünetekről, valamint a betegségről magáról.

Sergio Baldassin (ABC Helyi Egészségügyi Egyetem, Brazília) és kollégai összesen 481 egészségügyi hallgatót interjúvoltak és vizsgáltak meg. "A kutatás során többféle vizsgálatot alkalmaztunk, hogy számba vehessük az összes tünetet, ami szóba jöhet - affektív, kognitív és szomatikus tünetek."


Az affektív tünetek jelentik a depressziós hangulat fő tüneteit. Ezek: szomorúság, elégedetlenség, sírás és érzékenység.
A kognitív tünetek leggyakrabban pesszimizmus, lelkiismeret furdalás, önutálat, öngyilkos gondolatok, valamint önértékelési zavarok formájában jelentkeznek. A szomatikus tünetek pedig az alábbiak: lassúság, álmatlanság, fáradtság, fogyás, és a szexuális érdeklődés hiánya.

A mostani kutatásban részt vevő hallgatók 38 százalékának esetében észleltek depressziós tüneteket a kutatók. Az egészségügyi hallgatók leggyakrabban az affektív tünetek miatt szenvednek, különösen szakmai gyakorlatuk alatt. A kognitív depressziós tünetek is igen gyakoriak ebben az időszakban, a folyamatos stressz és a bizonytalanság miatt.

"Az egészségügyi hallgatók szakmai gyakorlatuk alatt gyakran szenvednek depressziós tünetek miatt, ezért tanáraiknak és családjuknak fokozottan kell figyelniük egészségi állapotukat ebben az időszakban" - foglalták össze a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.09 11:10:01

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Emlékezet - és a memóriatesztek

  Az emlékezet talán az egyik leghétköznapibbnak tűnő pszichológiai folyamat, megismerése mégis fontos mindannyiunk számára. A memória felosztása és mérése választ adhat arra, hogy miként emlékezünk, és mekkorák az egyéni különbségek.

  tovább


  Szponzorált hirdetések