Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depresszióra hajlamos? Cserélje le a villanykörtéit!

kategória: Depresszió, Gondolta volna?, Pszichológia

Napfény szimulálására alkalmas izzókra cserélte egy amerikai depressziós az égőit - tapasztalatait blogjában osztotta meg sorstársaival.
Az új, széles spektrumú izzók képesek a napfény szimulálására, ami segíthet átvészelni a sötét és szomorú téli napokat.


Mr. Cootey, a Utahban élő családapa, aki közel 16 éve küzd depressziós tünetekkel, nemrég saját blogján osztotta meg betegsége történetét az egész világgal. Elmondása szerint depressziós tünetei télen mindig rosszabbodnak.

Mr. Cootey szezonális affektív zavarban (SAD) szenved, aminek következtében ősszel és télen folyamatos depressziós tünetekkel küzd, amelyek tavasszal és nyáron teljesen megszűnnek. Az ohioi Cleveland Klinika adatai szerint jelenleg az Egyesült Államok lakosságának 4-6 százaléka szenved szezonális affektív zavaroktól.

A legújabb kutatások szerint egy, a szemben jelentkező genetikai mutáció is szerepet játszhat a szezonális affektív zavar kialakulásában. Ennek a mutációnak a következtében a beteg kevésbé érzékeny a fényre.

Az orvosok gyakran ajánlanak fényterápiát az ilyen betegeknek, sok esetben ugyanis már ennyi is elég, hogy meginduljanak azok a biomechanikai változások az agyban, amelyeknek következtében javul a páciens általános hangulata.

Szakértők szerint a szezonális affektív zavar az egyenlítőtől távolabbi helyeken a gyakoribb, így például valószínű, hogy Szingapúrban nem fogunk sok SAD beteggel találkozni. Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a területeken ne élnének ezzel a genetikai mutációval született emberek, csak ott mivel egész évben magas a napsütéses órák száma, a tünetek nem jelentkeznek.

Az orvosok a fényterápia mellett gyógyszerekkel és pszichoterápiával is kezelhetik az SAD-t. A Mayo Klinika orvosai azt ajánlják pácienseknek, ha megtehetik a téli hónapokban utazzanak el valamilyen melegebb, naposabb országba egy kis vakációra.

Mr. Cootey blogján a mozgás és a humor fontosságát is többször kiemelte: "Persze a legfontosabb a szemléletváltás. Ha elhisszük, hogy tudunk változtatni, akkor valóban képesek leszünk rá, és felül tudunk kerekedni a betegségen, vagy legalábbis képesek leszünk kezelni azt."

2008.12.11 08:57:47

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések