Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depresszió leselkedik a férfiakra

kategória: Depresszió, Férfi problémák

A nyugati kultúrában bekövetkező változások miatt a depresszióval küzdő férfiak száma egyre nőni fog az elkövetkezendő években. A gazdasági és szociális változások, valamint a hagyományos férfi-női szerepektől való eltávolodás komolyan károsíthatja a férfiak önbizalmát, és megnövelheti a depressziós tünetek előfordulását. "A nőknek eddig közel kétszer nagyobb esélyük volt a major depresszió kialakulására, mint a férfiaknak, úgy tűnik azonban, hogy ez gyökeresen meg fog változni a következő évtizedekben" - állítja dr. Boadie Dunlop, az Emory Orvostudományi Egyetem munkatársa.

"A hagyományosan férfi foglalkozások kezdenek eltűnni, a technikai újítások és az olcsóbb külföldi munkaerő következtében. Egyre több nő végez a felsőoktatásban, ennek következtében egyre több olyan család van, ahol a diplomás nő többet keres, mint a férfi. A XXI. századi férfiaknak szembe kell nézniük azzal, hogy bizonyos esetekben nem ők a családfenntartók, ez pedig komoly mentális problémákat okozhat. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a férfiak szociális kapcsolatai főként a munkahely köré épülnek, így egy elbocsátás teljesen elszigetelheti őket a külvilágtól, ez pedig tovább növeli a depressziós tünetek megjelenésének esélyeit" - fejtette ki Peter Baker, a Men's Health Forum munkatársa.

"Ha valaki húsz évet tölt el acélöntéssel vagy más kétkezi munkával, az nem tud hirtelen máshol elhelyezkedni - mutatott rá dr. Cosmo Hallstrom pszichiáter. - Világosan látszik, hogy komoly veszélyben van a férfiak mentális egészsége."

2011.03.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések