Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Demenciát jelezhet egy bizonyos alvászavar

kategória: Alvászavar, Alzheimer-kór

Az álmukban önkéntelenül mozgó vagy beszélő férfiaknak ötször nagyobb esélyük van a Lewy-testes demencia kialakulására - állítják az egyesült államokbeli Mayo Klinika munkatársai. A friss tanulmány szerint a gyors szemmozgásos alvásfázis (REM) alatt tapasztalható alvási rendellenesség azokhoz képest tekinthető ötszörös kockázati tényezőnek, akiknél egy rizikófaktor figyelhető meg, például az ingadozó észlelés vagy a hallucinációk. A REM-fázis alatti probléma oka a normális körülmények között bekövetkező izombénulás hiánya. Ez akár évtizedekkel a Lewy-testes időskori leépülés diagnosztizálása előtt is megtörténhet - mondták a szakértők. A kórkép és az alvási zavar közötti összefüggés a nőknél nem ennyire erős.

"Miközben nem minden alvászavarral küszködőnél alakul ki később demencia, tény, hogy a Lewy-testes változattal diagnosztizált férfiak 75-80 százalékánál fennáll a rendellenesség" - fogalmazott Melissa Murray professzor, a Mayo Klinika idegtudományi szakértője. Jelen tudományos munka segíthet az időskori hanyatlás felismerésében, ami a kezelésnél is hatékony lehet. "A demenciás betegek alvási zavarokra irányuló szűrése hozzájárulhat a Lewy-testes betegség és az Alzheimer-kór felismeréséhez - jelentette ki Murray professzor. - Olykor igen nehéz különbséget tenni e két állapot között, főleg korai stádiumban. De eredményeink szerint az Alzheimeres páciensek mindössze 2-3 százalékánál figyelhető meg ez az alvászavar."


A Lewy-testes demencia diagnózisa után a betegek gyógyszeres kezelésben részesülnek szellemi állapotuk javítására. A Mayo Klinika munkatársai Minnesotában és Floridában végeztek MRI-vizsgálatot 75 Lewy-testes demencia gyanújával kezelt beteg bevonásával. Az alacsony vagy magas valószínűséget mintavételi eljárással támasztották alá. A kutatók ellenőrizték, hogy a résztvevők beszámoltak-e korábban alvási zavarokról. Az adatok és a leletek alapján összefüggést kerestek a Lewy-testes demencia valószínűsége és az alvási rendellenességek között, s kiderült, hogy utóbbi jelentősen segíti előbbinek a megállapítását.

Az is kiderült, hogy akiknél alacsony volt a Lewy-testes demencia valószínűsége, tehát nem szenvedtek alvási problémáktól, Alzheimer-kór jeleit mutatták. "Minél pontosabb a diagnózis, annál hatékonyabban tudjuk kezelni a pácienseket. A Lewy-testes demenciával küszködő betegek, akiknek nincs Alzheimer-kórjuk, jobban reagálnak bizonyos gyógyszercsoportokra, mint az alzheimeresek" - mondta Murray professzor. Az eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia éves ülésén mutatták be, San Diegóban.Animáció: HáziPatika.com

2013.04.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések