Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Olvasta ezt már valahol?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Áttörést jelentő felfedezést tettek azok a cseh és angol kutatók, akik meglelték az összefüggést a déja vu-nek hívott jelenség és az emberi agy struktúrája között, igazolva annak neurológiai eredetét. Elsőként találtak konkrét bizonyítékot, melyet a Cortex című folyóirat közölt le.

A Közép-Európai Műszaki Intézet vezetésével a cseh Masaryk Egyetemen és annak orvosi karán dolgozó kutatócsoport felfedezte, hogy bizonyos agyi struktúrák közvetlen hatással vannak a déja vu élményre. Kimutatták, hogy az ilyen eseményeket észlelő emberek agyában ezek a részek jelentősen kisebbek. Brnói kutatóintézetek és az Exeteri Egyetem munkatársaival együtt betekintést nyertek ebbe a jelenségbe, mely sok éven át okozott fejtörést.

A kutatók megállapították, hogy az emlékezetért felelős középső halántéklebeny jóval kisebb méretű azok esetében, akiknél a déja vu előfordul. Minél gyakrabban számolt be valaki ilyen eseményről, annál kisebbnek bizonyultak ezek az agyi részek. "113 egészséges ember esett át strukturális agyvizsgálaton, MRI gép és egy új, érzékeny műszer (forrásalapú morfometria) segítségével. Az egyes agyi területek méretét összevetették azok esetében, akiknek sose volt déja vu élményük, és akik már átéltek ilyesmit - magyarázta a kutatás vezetője, Milan Brázdil. - Az élmény jelenlétének kivételével mindkét csoport tagjait teljes mértékben össze lehetett hasonlítani. Ha a hippokampuszt stimuláltuk, akkor ki tudtuk váltani a déja vu-t azoknál is, akiknél jelentkezett már ilyen, és azoknál is, akiknél még nem. Kétségtelenül bizonyítottuk, hogy a déja vu közvetlenül kapcsolódik ezekhez az agyi struktúrákhoz. Szerintünk ez egy picike rendszerzavar lehet, melyet a hipokampuszok fokozott ingerelhetősége okoz. Az agy legérzékenyebb részének változásai okozzák, mely még valószínűleg az idegrendszer kialakulásakor keletkezhetett." A szakértők szerint az élmény nem ritka, az egészséges egyének 60-80 százalékánál időnként előfordul.

2012.06.04 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések