Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Defibrillátor - kevésbé drasztikusan

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Amikor a szív elektromos instabilitás miatt hirtelen leáll, a megfelelő ritmus helyreállítására defibrillátorral való elektromos sokkolást alkalmaznak az 1950-es évek óta. Ettől azonban károsodhatnak a szív szövetei, és erős fájdalmat is okozhat az ütés, ezért a szakemberek jó ideje keresik az életmentő beavatkozás szelídebb módját. Egy kutyákon tesztelt technika most azt mutatja, hogy a szív ritmuszavara öt kisebb ütésből álló sorozattal is helyreállítható egy nagy ütés helyett: az alkalmazott energia eközben 84 százalékkal csökkenthető.

A göttingeni Max Planck Intézet kutatói új technikájukat arra alapozták, hogy a szív szövetei heterogén természetűek: izom, vér, erek és zsírszövetek is találhatók benne. Ez a heterogenitás befolyásolja, hogy az elektromos ütéskor milyen erősségű áram, milyen irányban halad át a szíven. Elképzelésüket kutyaszívből vett mintákon ellenőrizték, melyeket megfestve követték nyomon a keltett elektromos hullámokat. A későbbiekben élő kutyákon is eredményesen próbálták ki a módszert.

"A szokványosan használt defibrillátorok körülbelül 1000 voltos elektromossággal működnek. A mellkason a szívtájékra mért áramütés hatására a szerv valamennyi sejtje depolarizálódik, és az egész rendszer visszatér nyugalmi állapotába. A beültetett defibrillátoroknál körülbelül 350 voltos elektromos feszültséget alkalmaznak, ám még ez is igen fájdalmas lehet a páciens számára" - mondta el Flavio Fenton fizikus, a New York-i Cornell Egyetem munkatársa, aki részt vett a munkában.

2011.07.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább


Szponzorált hirdetések