Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Darázscsípés? Az adrenalin megvéd az allergiától

kategória: Allergia

Mit lehet tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg-allergia? "A legtöbb csípés nyomán kialakuló duzzanat kellemetlen ugyan, de ritkán veszélyes" - nyugtat meg Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának gyermekgyógyász-allergológusa. A következmény átmeneti kellemetlen duzzanat a csípés helyén, viszketés, kipirosodás. Magyarországon a szúnyogcsípés, pókcsípés ilyen "ártalmatlan", és aki nem allergiás, annál a méh- és a darázscsípés is.

A csípés normális esetben helyi, 10 centinél nem nagyobb átmérőjű, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. A fullánkot a bőrből ilyenkor is el kell távolítani, amilyen gyorsan csak lehet. A csípés helyét érdemes jegelni, majd antihisztamin tartalmú krémmel bekenni. Ha ez sem elég, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a rovarcsípett.


A méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció a gyerekek 0,4-0,8 százalékánál, a felnőttek 3 százalékánál fordul elő. A rosszullét általában a csípést követő fél órán belül kezdődik, és különböző súlyosságú lehet. Sürgősségi orvosi kezelésre van szükség, ha a csípés helyétől távoli testrészeken észlelünk figyelmeztető tüneteket: nyelési zavart, szédülést, eszméletvesztést, nyelven, szájban vagy szemen jelentkező duzzanatot, sípoló vagy nehéz légzést. Ha nincs a közelben orvos, aki beadja az életmentő adrenalin injekciót, akkor mentőt kell hívni! - figyelmeztet a szakorvos.

Akinél rovarcsípés után egész szervezetet érintő allergiás reakció alakult ki, kaphat autoinjektort, öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint). Ez tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint a nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához ebben az esetben is az kell, hogy a szer beadását követően mentőt hívjon, vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.05 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések