Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Daganatos megbetegedéseket diagnosztizáló szoftverek készülnek Szegeden

kategória: Daganatos betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Két, daganatos megbetegedések felismerését szolgáló orvosi szoftver prototípusát készítették el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a GE Healthcare (GEHC) munkatársai egy kutatás-fejlesztési program keretében - mondta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője. A program 2009 áprilisában indult, összköltsége 221 millió forint.

A korszerű, úgynevezett duálenergiás komputertomográf (CT) berendezések két különböző energiájú átvilágítást használnak a felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben pontosabb lágyszövet-azonosítás érhető el.

A szakember kifejtette: a szegedi kutatások célja olyan számítógépes alkalmazások készítése, amelyek lehetővé teszik a két felvétellel nyert információk pontos feldolgozását és értékelését. Ezzel könnyebbé válik a hajszálerek vagy tumorok észlelése, aminek kulcsszerepe van a daganatok kiterjedésének megállapításakor, illetve az azokat tápláló erek meghatározásakor.

Az egyik elkészült prototípus általános diagnosztikai, terápiatervező és monitorozó eszközöket tartalmaz. Az alkalmazás segíti a daganatok észlelését, osztályozását, körülhatárolását, illetve a tumor változásának követését. Ezt a számítógépes eszközt bármilyen tumorra lehet alkalmazni anatómiai helytől függetlenül. A másik prototípus néhány speciális, kifejezetten a májdaganatok kezelésével kapcsolatos funkciókat is tartalmaz: lehetővé teszi a máj ereinek körülhatárolását, a májszegmentumok meghatározását, s az alkalmazás segíti a sebészeti beavatkozások előkészítését is.

"A statisztikai adatok szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedésekhez tartozó halálozás. Az elhalálozásban vezető ráktípusok - tüdő, vastagbél, emlő - jelentős arányban képeznek áttéteket a májban. Az általános kezelések mellett ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a májdaganatok diagnosztizálására" - indokolta a kutatás témáját Fidrich Márta.

A hároméves, 123 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztési program hátralévő részében a GEHC szakemberei az SZTE orvosaival és fizikusaival együttműködve elvégzik a különböző módszerek klinikai kiértékelését, beépítik az eszközökbe az újonnan felmerült ötleteket, a hatékonynak bizonyult megoldásokból pedig elkészítik a végleges szoftvereket - tudatta a GEHC szegedi irodájának vezetője.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések