Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

D, mint depresszió és D-vitamin

kategória: Depresszió, Táplálkozás

A depressziós nők állapota számottevően javult, miután D-vitamin-hiányukat kezelni kezdték - olvasható egy friss tanulmányban. Mivel a vizsgált személyek gyógyszeradagolása és környezete nem változott a kutatás idején, a szerzők szerint valószínűleg a D-vitamin pótlása eredményezte depressziós tüneteik mérséklődését. "Könnyen lehet, hogy a D-vitaminnak eddig még nem bizonyított hangulatjavító hatása van, így hiánya súlyosbíthatja a depressziót" - mondta dr. Sonal Pathak, az egyesült államokbeli Bayhealth Egészségközpont endokrinológusa.

Ha az összefüggés megerősítést nyer, előrelépéssel számolhatunk a depresszió kezelésében. A szakértő három, 42 és 66 év közötti nőt vont be a felmérésbe, akiknél korábban gyógyszeres terápiát igénylő depressziót diagnosztizáltak. A páciensek 2-es típusú cukorbetegséggel és pajzsmirigy-alulműködéssel is küszködtek. Mivel mindannyiuknál fennálltak a D-vitamin hiányának kockázati tényezői - úgymint a csekély táplálkozással történő bevitel és a túl kevés napfény -, vérvétel történt a létfontosságú vegyület jelenlétének vizsgálatára. Az eredmények szerint mindhármuk D-vitamin szintje alacsony volt: a normálérték 30 ng/ml felett van, 21 ng/ml alatt hiányállapotról beszélünk, a vizsgált nőknél csupán 8,9-14,5 ng/ml-t mértek.

Ezt követően 12 héten át táplálék-kiegészítő útján pótolták a szervezetükből hiányzó D-vitamint. A kezelés után 32-38 ng/ml-re növekedett a D-vitamin szintjük. A depressziójukat illetően is jelentős javulásról számoltak be a Beck-féle Depressziós Skála alapján. (A 21 változós kérdőív az általános elkeseredettség és a hangulatzavar egyéb tüneteinek feltárására szolgál, s a kitöltőknek egy tíz fokozatú skálán értékelniük kell, mennyire jellemzőek rájuk az adott állítások. 9 pontig minimális, 18-ig enyhe, 29-ig mérsékelt, afölött pedig súlyos depresszióról beszélhetünk.) Egyikük pontszáma 32-ről 12-re csökkent a D-vitamin kúra nyomán, másikuké 26-ról 8-ra, de a legszerényebb javulást mutató harmadik betegé is 21-ről 16-ra.

Korábbi tanulmányok már fölvetették, hogy a D-vitamin pozitív hatással van a hangulatra, illetve annak zavaraira, de kiterjedtebb és véletlenszerűen összeállított minta alapján folytatott vizsgálatra van szükség az összefüggés bizonyításához - jelentette ki dr. Pathak. "Azoknál a depressziósoknál, akiknél fölmerül a D-vitamin hiányának gyanúja, érdemes elvégezni a vérvizsgálatot, hiszen a kezelési mód rendkívül költséghatékony a hagyományos terápiás módszerekhez képest" - vonta le a következtetést.

2012.07.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések