Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

D-vitamin hiány és halál

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás, Változókor

A D-vitamin hiány 26 százalékkal emeli a halálozás kockázatát férfiakban és nőkben - áll egy hétfőn megjelentetett tanulmányban, amely e lényeges vitamin jelentőségét látszik alátámasztani.

A Baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói 13 000, kezdetben egészséges férfit és nőt vizsgáltak 1994-től 2000-ig, mely során összehasonlították az alacsony és a normális D-vitamin szinttel rendelkezők halálozási arányát.

A vizsgálatból kiderült, hogy a 2000 decemberéig elhalálozottak (700 fő, szív-érrendszeri betegségekben hunytak el) közül 400 D-vitamin hiányban szenvedett, ami annyit jelent, hogy esetükben a halálozási kockázat 26 százalékkal nőtt. A szívbetegséggel összefüggő halálozások száma nem volt elegendő az ok-okozati összefüggés megállapításához a D-vitamin hiány szempontjából - jelentették be a kutatók az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat legújabb számában közzétett tanulmányban.

Ennek ellenére a kutatás "rávilágít egy trendre, azokkal a tanulmányokkal együtt, melyek a D-vitamin hiányt az emlőrák és a depresszió megnövekedett arányával hozzák összefüggésbe idősekben".

Egy a John Hopkins ugyanezen kutatócsoportja által végzett korábbi kutatásból az derült ki, hogy a D-vitamin hiány a perifériás artéria-betegség kockázatának 80 százalékos emelkedését okozza.

A kutatók azt is elmondták, hogy más, 2007-ben állatokon és embereken végzett kutatások szintén összefüggést mutattak ki a D-vitamin alacsony szintje és a szív-érrendszeri betegségek között, bár a minták alacsony száma és egyéb tényezők miatt az eredményeket nem lehetett általánosítani.

"Mostani eredményeink sokkal egyértelműbben mutatják, hogy minden férfinak és nőnek, aki ad általános egészségi állapotára alaposabban ellenőriztetnie kell D-vitamin szintjét, és biztosítaniuk kell a vitamin megfelelő mennyiségét" - nyilatkozta Erin Michos, a tanulmány társszerzője.

Egy a Journal of the American Medical Association szakfolyóirat júniusi számában közölt, 3258 alany részvételével végzett kutatás szintén arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek halálozási aránya kétszer olyan magas, mint a vitamin magasabb szintjével rendelkezőké.

Annak okát azonban, miért vezet az alacsony D-vitamin szint magasabb halálozási arányhoz, egyelőre nem sikerült meghatározni.

A főként a nap behatása következtében termelődő D-vitamin létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer működésében, és az Archives cikke szerint az 50 éves és ennél idősebb felnőttek 50 százaléka szenved D-vitamin hiányban, jelentős számú fiatalabb felnőttel együtt. A szabadtéri testmozgás hiánya, a környezetszennyezés és az öregedés mind a D-vitamin hiány kialakulásának lehetséges okai között szerepel.

Az orvosok azt javasolják, mindenki töltsön legalább 10-15 percet szabadtéri napfényben, hogy biztosítsa a megfelelő D-vitamin szintet. A vitamin egyébként olajos halakból is bevihető a szervezetbe.

Az amerikai Gyógyszerészeti Intézet szerint a megfelelő D-vitamin bevitel 200-400 nemzetközi egység naponta.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.12 15:51:45

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések