Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cukorbeteg embereknek cukorbeteg állata van?

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gondolta volna?

Az állatorvosok szerint a túlsúly és a cukorbetegség nem csak az emberek problémája, sok gazda ugyanis nem tud ellenállni kedvencének, és folyamatosan finomságokkal tömi, ami miatt az állat szintén túlsúlyos és cukorbeteg lehet - hívják fel az érdekes összefüggésre a figyelmet a Diabétesz Világnapja kapcsán.

Érdekes megfigyelés, hogy az elhízott, cukorbetegséggel küszködő embereknek gyakran szintén elhízott és cukorbeteg, anyagcsere-betegségben szenvedő a házikedvence is. A túlsúlyos gazda keveset mozog, ezért kevesebbet mozog a kutyája is, ráadásul nem bír ellenállni az állat kunyerálásának, ezért a szükségesnél több élelmet ad neki.

Mike Gething, egy Aucklandben található állatklinika tulajdonosa szerint a cukorbetegséggel diagnosztizált kutyák és macskák száma az utóbbi tíz évben mintegy 20 százalékkal nőtt. Ez évente átlagosan 10 új esetet jelent csak ebben az egy állatkórházban.

Súlyosabb esetekben a cukorbeteg kutyáknak és macskáknak inzulin injekciókra van szükségük, csakúgy, mint az embereknek.

Persze sok esetben a környezeti és öröklött tényezők is szerepet játszanak, de legtöbbször mégis az elhízás okozza a kis kedvencek cukorbaját. "A középkorú és annál idősebb macskák és kutyák vannak a leginkább veszélyben az elhízás és a cukorbetegség szempontjából - nyilatkozta Mr. Gething - A gazdák ugyanis egyszerűen nem bírják ki, hogy ne etessék az állataikat, amikor azok kérik, pedig ez egyáltalán nem helyes."

"Sok gazda fel sem ismeri, hogy kedvence elhízott, egyszerűen csak jó húsban lévőnek gondolják őket. Pedig az elhízás nem csak a cukorbetegség szempontjából veszélyes, a túlsúly tönkreteheti az állatok ízületeit és korlátozhatja őket a mozgásban" - nyilatkozta Nick Cooper a Johnsonville-i Állatmentők munkatársa.

"A legjobb megelőzési módszer, csakúgy, mint emberek esetében a rendszeres mozgás és a kevesebb étel" - nyilatkozta Cristina Gans, az SPCA állatorvosa.

2008.11.15 08:34:57

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések