Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csupán 500 forint! Ennyiért megmenthető egy gyermek!

kategória: Balesetek, elsősegély, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Második orvosi misszióját indította útnak az Afrikai-Magyar Egyesület Kelet-Kongóba. A Háború Gyermekei Segélyakció keretében a háromfős csapat 2009. április 14-én indult Budapestről a kelet-kongói Rutshuruba, ahol a Kiwanja menekülttáborban és a környék egészségügyi ellátás nélküli településein egy hónapon át fog szolgálatot teljesíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyetlen beteg megmentése átlagosan 500 Ft-ba kerül, ami csekélység egy ember életéért. Az életmentés motiválja a magyar orvosokat és az egyesület adományokat gyűjtő lelkes tagjai egyaránt. (OTP-számlaszámuk: 11734145-20021111)

Kongóban tartózkodó koordinátoruk, Schumicky Lilla elmondása szerint március eleje óta kérdezgetik a Kiwanja menekülttábor lakói, hogy mikor érkeznek az új magyar orvosok, miután az első misszió önkéntesei ezreknek tudtak segíteni a vitt orvosi felszerelés és az egyedülálló mobilklinika segítségével.

Az indulás előtt, a budapesti Afrika Centrumban rendezett sajtótájékoztatón Vujity Tvrtko, az Afrikai-Magyar Egyesület támogatója és felkért házigazdája mutatta be a második orvosi misszió tagjait: Dr. Pezderka Gyöngyvér tokodaltárói gyermekorvost, dr. Csák Enikő budapesti neurológust, akik az első orvosmisszió hazaérkezésének híreit látva döntötték el, hogy egy legközelebbi alkalommal ők is feltétlenül segítenek, és Szerbin Judit katasztrófavédelmi pályára készülő önkéntest.
Az orvosoknak bélférgességgel, rühességgel, különböző bőrbetegségekkel, elhanyagolt, fertőzött sebekkel, nőgyógyászati problémákkal, fertőző lázas betegségekkel, maláriával, TBC-vel kell majd megküzdeniük, de akadt AIDS-es, elefantiázisban szenvedő beteg is. A háborúk miatt nincstelenné vált emberek szervezete igen legyengült, így ezen a vidéken egy egyszerű hasmenés is könnyen halálos lehet. A gyermekek rendkívül alultápláltak.

Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó non-profit szervezet. Vallják, hogy attól, hogy nem beszélünk róla, még az egész világra és Magyarországra is hatással van az, ami napjainkban Afrikában történik. A 1994-ben például egy rádiós felhívás nyomán rövid idő leforgása alatt egymillió embert mészároltak le, anélkül, hogy erről hírt kaptunk volna.

Az AHU egyidejűleg több akcióval is segít a mintegy egymilliárdos lélekszámú afrikai kontinensen: Ugandában leányanyáknak nyújtanak segítséget, akiket korábban lázadó katonák hurcoltak el, és tartottak évekig fogva. A kenyai Nairobiban szomáliai menekült családokat segítenek, akiknek valamely családtagja Magyarországon élő menekült.
Júniusban szeretnék elindítani harmadik kongói orvosi missziójukat is, melynek keretében többek között 20 tonna ruhaadományt, élelmiszert és a túléléshez szükséges alapvető használati eszközöket kívánnak szétosztani a rászorulóknak.

Olvassa el a kongói magyar orvosok munkájáról szóló cikket is!

Máriáss Márta

2009.04.16 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Téli ízek, illatok

Egy csendes estén a hóesést nézni a meleg szobából, egy pohár forralt borral a kézben... Nincs is ennél kellemesebb program a hideg időben.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések