Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csontritkulásmérés: mikortól ajánlott?

kategória: Csontritkulás, Öregedés

Magyarországon közel egymillió ember szenved csontritkulásban. Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegség megelőzhető vagy eredményesen kezelhető. Ebben segít a rendszeresen végzett csontsűrűség-mérés.

Csontritkulás - csontsűrűség mérés

Magyarországon közel 1 millió ember szenved csontritkulásban. A csontritkulás (osteoporosis) veszélyessége következményeiben rejlik: a csontszövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások a csontok szilárdságának csökkenéséhez, a csontok fokozott törékenységéhez vezetnek.

A törések okozta szövődmények miatti halálozás magas: az első évben a nőknél 25 százalék, férfiaknál akár 35 százalék is lehet. A törést szenvedettek több mint 40 százaléka marad tartósan mozgáskorlátozott, önellátásra képtelen.
A csontsűrűség mérésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe és alkalmasak a betegség korai kimutatására. Pontos diagnózis felállítása csak körültekintő kikérdezés és fizikai vizsgálat alapján lehetséges, melynek része a csontsűrűségmérés, a csontanyagcsere labor és a röntgenvizsgálat.

Szűrés: de mikor?

A csontsűrűségmérés nőknél 50 éves kor felett, férfiaknál 60 éves kor felett 2 évente ajánlott.
Ennél korábbi életkorban csak bizonyos egyéb betegségek (például cukorbetegség, asztma) illetve tartós szteroidszedés és korai menopauza esetén indokolt.

A rendszeresen végzett szűrések életet menthetnek!

Aki tehát szeretne tenni saját egészsége megőrzése, fenntartása érdekében jól teszi, ha nemcsak orvosát keresi fel rendszeresen, hanem az olyan egészségügyi programokat is, ahol az ingyenes szűrővizsgálatok mellett, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal is várják az érdeklődőket.

2010.09.13 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések