Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csokoládéval a rák és az öregedés megelőzéséért?

kategória: Táplálkozás

A csokoládé valójában egészségesebb, mint a híre - állítják tudósok. A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont tudósainak összehasonlító elemzéséből azt derült ki, hogy mindenekelőtt az étcsokoládé több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. A kakaómagok valójában szupergyümölcsök - ez derül ki a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból.

A kutatók étcsokoládét, kakaóport és forró csokoládét elemeztek, és hasonlítottak össze feketeáfonyával, tőzegáfonyával, gránátalmával. A szakemberek olyan közismert antioxidánsok mennyiségét mérték, mint a polifenol és a flavonoid. (A polifenolok káros anyagokat tesznek ártalmatlanná, a flavonoid többek közt vérnyomáscsökkentő hatású.)

Az antioxidánsok hatása a kakaópor és az étcsokoládé esetében meghaladta a gyümölcsökét és a gyümölcslevekét, de legalábbis egy szinten volt vele. Forró csokoládé készítésekor, melegítés közben azonban részben elvesztek ezek az egészségfokozó anyagok.

2011.02.20 00:02:00

forrás: MTI/APA


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább


Szponzorált hirdetések