Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látásmentő koleszterincsökkentő

kategória: Gyógyszerészet, Koleszterin, Szemészet

A kutatók a széles körben alkalmazott koleszterincsökkentő sztatinok újabb lehetséges előnyét fedezték fel. Az új kutatásból az derül ki, hogy azokban a magas koleszterinszinttel rendelkező idős emberek, akik két évig szedtek sztatint, 8 százalékkal csökkent a leggyakoribb nyílt zugú zöldhályog kockázata.

Az általában 60 éven felül jelentkező zöldhályog akár vaksághoz is vezethet. Az eredetileg a magas koleszterin kezelésére kifejlesztett sztatinok hatásait korábban már számos más rendellenességgel, így az iszkémiás stroke-kal, az Alzheimer-kórral és a szklerózis multiplexszel kapcsolatban is vizsgálták.


Az Ophthalmology októberi kiadásában megjelent kutatás vezetője, dr. Joshua Stein, a Michigani Egyetem Kellogg Szemészeti Központjának kutatója és munkatársai korábbi vizsgálatukban kimutatták, hogy azokban a metabolikus szindrómában (a cukorbetegséggel és szívbetegséggel összefüggő tünetek együttese) szenvedő betegekben, akiknek egyik meghatározó tünete a magas koleszterinszint volt, alacsonyabb a zöldhályog kockázata, mint azokban, akiknek a magas koleszterin nem tartozott a tüneteik közé.

Mostani kutatásukban arra próbáltak választ adni, hogy a magas koleszterinszint vagy a magas koleszterinszint kezelése állhat a zöldhályog csökkent kockázata mögött. A több mint 500 ezer 60 éven felüli, magas koleszterinszintű személy adatainak vizsgálata azt mutatta, hogy a sztatint szedőkben a sztatinszedés minden hónapjára a zöldhályog 0,3 százalékos csökkenése esik. Azok a betegek, akik egy évig folyamatosan szedtek sztatint, a kockázat 4-5 százalékos csökkenését tapasztalhatták a sztatint nem szedőkhöz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a hatás hátterében a sztatinok központi idegrendszerre gyakorolt hatása állhat, mivel a zöldhályog a látóideget és a retina idegrostjait egyaránt érinti. A sztatinok a véráramlást befolyásoló egyik enzim aktivitását is fokozzák, ami a szembe irányuló véráram serkentését eredményezheti. Esetleg az is elképzelhető, hogy a sztatinok csökkentik a szeműri nyomást, melynek magas szintje a zöldhályog egyik fő kockázati tényezője.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések