Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívvédő házikedvencek

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A háziállatok, különösen a kutyák csökkenthetik a gazdáikra leselkedő szívbetegség kockázatát - az Amerikai Szív Társaság (AHA) legújabb jelentése szerint. A társaság jelentését készítő bizottság elnöke, Dr. Glenn Levine, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem professzora szerint van némi szakirodalom arra vonatkozóan, hogy a háziállatok birtoklása okozhatja a szív-érrendszeri kockázat csökkenését. A professzor úgy véli, hogy az elmúlt évtizedben elég kutatás született a témában ahhoz, hogy az eredmények alapos áttekintését el lehessen készíteni.

A háziállattartás és a vérnyomás összefüggését vizsgáló egyetlen randomizált, kontrollált, 30 résztvevővel készült kísérlet azt mutatta, hogy amikor az alanyok örökbe fogadtak egy kutyát, a vérnyomásuk csökkent. A jelentésből az is kiderült, hogy más kutatások szerint a kutyás emberek nagyobb valószínűséggel teljesítik a testmozgás ajánlott szintjét, ami valószínűleg a kutyasétáltatással magyarázható. A kutyasétáltatás az elhízás kisebb kockázatával is összefügg, és elősegítheti az elhízott személyek lefogyásra irányuló törekvéseit.

Eddig kevés kutatás foglalkozott a háziállattartás és a vérzsírok szintjének kapcsolatával, de a meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy a háziállat-tulajdonosokban alacsonyabb a trigliceridek szintje. A Circulation májusi számában publikált jelentésben a szerzők azt írják, ez nem jelenti kell egy háziállat azért, hogy megóvja szíve egészségét. "Az adoptálás vagy vásárlás elsődleges célja az legyen, hogy szerető otthont adjanak az állatnak, és élvezzük a háziállattal kialakított kapcsolatot" - írják a szakértők.

A szív-érrendszeri kockázatok csökkentésére irányuló hagyományos életmódváltozások foganatosítása nélkül a háziállattartás önmagában nem hozza meg a várt eredményeket. Az Amerikai Szív Társaság ajánlásai szerint a szívbetegség megelőzése érdekében kerülnünk kell a telített zsírokban, transzzsírokban, koleszterinben és nátriumban gazdag ételeket, sokat kell mozognunk, kerülnünk kell a dohányzást, és oda kell figyelnünk a testsúlyunkra.

2013.05.23 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések