Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csökkentik a stroke kockázatát a zsírszegény tejtermékek

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Azok a felnőttek, akik nagyobb mennyiségű zsírszegény tejterméket fogyasztanak, az agyérgörcs valamivel alacsonyabb kockázatának vannak csak kitéve egy, a témában az eddigi legnagyobb szabásúnak számító kutatás eredménye szerint. A Stroke áprilisi számában megjelent tanulmányban 75 ezer svéd felnőttet vizsgáltak kérdőívek segítségével átlagosan 10 évig. Azt találták, hogy azoknál, akik zsírszegény tejtermékeket (tejet, joghurtot, sajtot) fogyasztottak, 12 százalékkal volt alacsonyabb az agyérgörcs kockázata, mint azoknál, akik ugyanezek zsírdús változatait választották.

Lona Sandon, a Texasi Souhwestern Orvostudományi Egyetem dietetikusa úgy véli, az eredmények logikusak. "Ha valaki zsírdús étrendet követ, több telített zsírt fogyaszt, az közismerten az egyik olyan típusú zsír, amely befolyásolja az LDL, vagyis rossz koleszterin szintjét. A telített zsírok fogyasztása a szív és az agy artériáinak elzáródásához vezethet, így megnő az esélye annak, hogy vérrögök szakadnak le, és például iszkémiás stroke-ot okoznak" - mondja.

A kutatást vezető Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója elmondta, hogy a felderített összefüggés megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség, de ha megalapozottnak bizonyul, az széles körű közegészségügyi következményekkel járhat.

2012.05.03 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések