Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebb vörös hús: hosszabb élet?

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Azoknál a bélrákos betegeknél, akik nagy mennyiségű vörös és feldolgozott húst fogyasztanak, megnő a halálozás kockázata - igazolja egy friss tanulmány. A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények nem azt bizonyítják, hogy a steak és a hot-dog önmagában rontja a túlélési esélyeket. A szakértők azt állítják, az értekezés csupán megerősíti az eddigi orvosi ajánlást, miszerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, valamint vörös és feldolgozott húsokban szegény étrend segít a gyógyulásban. "Ez alátámasztja az élethosszig tartó egészséges táplálkozás fontosságát" - fogalmazott a kutatást vezető Marjorie McCullough, az Amerikai Rákkutató Társaság munkatársa, akinek csapata 2300 bélrákos beteg táplálkozási szokásai alapján vont le következtetéseket.


Kiderült, hogy azok a páciensek, akik a diagnózis előtt és után hetente legalább 4-5 adag vörös vagy feldolgozott húst fogyasztottak, 79 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint  az említettekből kevesebbet evő társaik. Emellett a vörös és feldolgozott húsok kedvelői nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen más betegségben, beleértve a szívproblémákat és a stroke-ot. Csak a diagnózis előtti táplálkozási szokásokat nézve a heti 6-8 adag vörös vagy feldolgozott hús 29 százalékos halálozás-növekedéssel járt.

Ezek közül azonban egyik összefüggés sem bizonyítja, hogy a magas húsfogyasztás önmagában felelőssé tehető a halálozási kockázat növekedéséért - mondta dr. Jeffrey Meyerhardt, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Központ szakértője. - Az információ nem elegendő ahhoz, hogy egyértelmű ajánlást tegyünk az étrendre vonatkozóan. Csupán azt jelenti, hogy a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása hatással van a bélrákosok egészségi állapotára."

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.09 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések