Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koleszterincsökkentő véd a bélráktól is

kategória: Daganatos betegségek, Koleszterin

A magas koleszterinszint ellen alkalmazott népszerű gyógyszerek egy új kutatás szerint csökkenthetik a béldaganatok kialakulásának kockázatát. Az eredmények alapján a sztatinok átlagosan 57 százalékkal csökkentették a betegség valószínűségét. A nagyobb dózisú koleszterincsökkentőt szedő betegekben pedig a kockázat több mint 80 százalékkal esett vissza.

A Norfolk and Norwich Egyetemi Kórház kutatása arra utal, hogy amennyiben az eredmények a további kísérletek is megerősítik, a gyógyszerek kis költséggel és hatékonyan enyhíthetik a ráknak az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terheit. Bár a kutatók hangsúlyozták, hogy kutatásuk szűk körű volt, az eredmények mindenképpen jelentősek lehetnek a gyakran halálos kimenetelű betegség megelőzésében.


Magyarországon évente körülbelül ötezer új béldaganatos esetet diagnosztizálnak. A betegség halálozási aránya magas. Ennek az is oka, hogy a betegek gyakran nem vesznek tudomást a figyelmeztető jelekről, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már továbbterjedt.

Az eredményekből az derült ki, hogy a sztatinok a béldaganat előfordulásának jelentős csökkenésével állnak összefüggésben. A kutatók azt feltételezik, hogy a magas koleszterinszint szerepet játszhat a daganat kialakulásában, ezért a gyógyszer napi alkalmazása hatékony megelőző hatást gyakorolhat.

A British Medical Journal Gastroenterology szaklapban megjelent tanulmányhoz 101 daganatos beteget és 132 egészséges felnőttet vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a védettség mértéke attól függ, mennyi ideig és milyen dózisban szedték a gyógyszert. A sztatinok általános napi adagja 40 milligramm.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább


Szponzorált hirdetések