Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ússzon az alacsonyabb vérnyomásért!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A kezdődő magasvérnyomás-betegséggel küzdő idősek úszással javíthatják érfunkcióikat és csökkenthetik vérnyomásukat - olvasható az American Journal of Cardiology című szaklapban. Hogy megvizsgálhassák az úszás vérnyomásra és érfunkciókra gyakorolt hatását, dr. Natinee Nualnim (Texas Egyetem) és kollégái 43, a magasvérnyomás-betegség korai szakaszában lévő 50 év feletti pácienst kértek fel, hogy vegyenek részt egy 12 hetes úszótanfolyamon.


A rendszeresen úszó idősek nyugalmi szisztolés vérnyomásértékei a kutatás végére 131-ről 122-re csökkentek. A kontrollcsoport vizsgálati eredményeivel összehasonlítva az úszótanfolyamon részt vettek érfunkciói 21 százalékot javultak a 12. hét végére. Az egyszerű relaxációs gyakorlatokat végző kontroll csoport tagjainak vérnyomásértékében nem állt be jelentős változás a kutatás idején. "A korábban ülő életmódot folytató idősek vérnyomására és érfunkciójára kimondottan jó hatással van az úszás" - összegzik az eredményt a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések