Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A séta csökkenti az agyérgörcs kockázatát

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A legújabb spanyol kutatás szerint azokat a nőket, akik hetente több órát sétálnak, kevésbé fenyegeti agyérgörcs kialakulása, mint azokat, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem sétálnak. "Általánosan azt az üzenetet fogalmazhatjuk meg: a rendszeres, mértékletes rekreációs tevékenység jót tesz az egészségnek" - foglalta össze a tanulmány szerzője, José María Huerta, a regionális egészségügyi hatóság szakértője.

A kutatás szerint azok a nők, akik hetente legalább 210 perc lendületes sétát tesznek, az agyi érkatasztrófa alacsonyabb kockázatának vannak kitéve, mint azok, akik nem mozognak. A sétáló nők stroke-kockázata még azoknál is kedvezőbb, akik kerékpároznak, vagy más, nagyobb intenzitású mozgást végeznek rövidebb ideig.

Az 1990-es évek közepén indított rákkutatási felmérés 33 ezer férfit és nőt vizsgált. A 12 éves utánkövetés alatt összesen 442 agyérgörcs következett be. A rendszeresen sétáló nők tekintetében az eredmények a stroke 43 százalékos csökkenésének felelnek meg az inaktív csoporthoz viszonyítva. A mozgás típusa és gyakorisága alapján azonban a férfiak esetében nem tapasztalták ugyanezt a kockázatcsökkenést. A kutatók nem tudják megmagyarázni ezt a jelenséget, de azt feltételezik, hogy a férfiak talán jobb fizikai állapotban kezdték el a felmérést, mint a nők, bár ezt a teóriát semmi sem támasztja alá.

José María Huerta szerint az általános népességgel sem lehet összehasonlítani a kutatásban résztvevők kockázati szintjét, mivel az alanyok többségükben egy meglehetősen sajátságos csoportból, a véradók közül kerültek ki, akik a szakértők szerint többnyire az átlagnál jobb egészségi állapotnak örvendenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) irányelvei szerint mindenkinek legalább 150 perc, vagyis két és fél óra közepes intenzitású testmozgást, például lendületes sétát kellene végeznie hetente.

2013.01.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések