Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Leszokással gyógyítható a szorongás

kategória: Dohányzás

A sikeresen leszokott dohányosok szenvedélyük feladása után sokkal kevésbé hajlamosak a szorongásra - állítják brit szakértők. Bár sokak szerint a dohányzás segít leküzdeni a stresszt, a British Journal of Psychiatry tanulmányából nemrég az derült ki, hogy épp a leszokás segítheti a szorongás megszüntetésében. A tudósok 500, a brit állami egészségügyi rendszerben kezelt, leszokni vágyó dohányos állapotát kísérték figyelemmel. A fél év alatt sikeresen leszokó 68 beteg esetében a tudósok jelentős szorongáscsökkenést figyeltek meg. A szorongáscsökkentő hatás különösen jelentős volt azoknál, akik kedélybetegek voltak, vagy rendszeresen szorongásos tüneteket észleltek magukon.


A Cambridge és Oxford Egyetem, valamint a londoni King's College szakértői szerint a kutatási eredményeket a dohányosok ösztönzésére is fel lehetne használni. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a leszokástól csak még stresszesebb lesz az életük, pedig úgy tűnik, ennek épp az ellenkezője az igaz.

A sikertelen leszokás ugyanakkor némileg növelte a stressz- és szorongásszintet az amúgy is kedélybeteg dohányosok esetében. A csupán az élvezetért füstölők esetében a visszaszokás nem okozott lelki megrázkódtatást. A tudósok szerint a dohányosok - főleg azok, akik a feszültségoldás miatt gyújtanak rá - felkelés után általában azért gyújtanak rá, hogy az elvonási tüneteket, köztük a szorongást is, csökkentsék. A leszokás után ezek a szorongásos epizódok eltűnnek, így összességében a dohányosok sokkal jobban fogják érezni magukat.

A brit kormány nemrég indította új dohányzásellenes kampányát. Ennek a keretein belül az összes cigarettásdobozra szemléletes grafikák és képek kerültek a dohányzás káros hatásairól. A tudósok remélik, hogy a kutatási eredmények hatására és újévi fogadalomként sokan megpróbálkoznak majd a leszokással.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések