Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Leszokással gyógyítható a szorongás

kategória: Dohányzás

A sikeresen leszokott dohányosok szenvedélyük feladása után sokkal kevésbé hajlamosak a szorongásra - állítják brit szakértők. Bár sokak szerint a dohányzás segít leküzdeni a stresszt, a British Journal of Psychiatry tanulmányából nemrég az derült ki, hogy épp a leszokás segítheti a szorongás megszüntetésében. A tudósok 500, a brit állami egészségügyi rendszerben kezelt, leszokni vágyó dohányos állapotát kísérték figyelemmel. A fél év alatt sikeresen leszokó 68 beteg esetében a tudósok jelentős szorongáscsökkenést figyeltek meg. A szorongáscsökkentő hatás különösen jelentős volt azoknál, akik kedélybetegek voltak, vagy rendszeresen szorongásos tüneteket észleltek magukon.


A Cambridge és Oxford Egyetem, valamint a londoni King's College szakértői szerint a kutatási eredményeket a dohányosok ösztönzésére is fel lehetne használni. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a leszokástól csak még stresszesebb lesz az életük, pedig úgy tűnik, ennek épp az ellenkezője az igaz.

A sikertelen leszokás ugyanakkor némileg növelte a stressz- és szorongásszintet az amúgy is kedélybeteg dohányosok esetében. A csupán az élvezetért füstölők esetében a visszaszokás nem okozott lelki megrázkódtatást. A tudósok szerint a dohányosok - főleg azok, akik a feszültségoldás miatt gyújtanak rá - felkelés után általában azért gyújtanak rá, hogy az elvonási tüneteket, köztük a szorongást is, csökkentsék. A leszokás után ezek a szorongásos epizódok eltűnnek, így összességében a dohányosok sokkal jobban fogják érezni magukat.

A brit kormány nemrég indította új dohányzásellenes kampányát. Ennek a keretein belül az összes cigarettásdobozra szemléletes grafikák és képek kerültek a dohányzás káros hatásairól. A tudósok remélik, hogy a kutatási eredmények hatására és újévi fogadalomként sokan megpróbálkoznak majd a leszokással.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések