Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A paradicsom véd a szélütéstől is

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egy friss kutatás szerint a paradicsom és paradicsom alapú élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható az agyérgörcs csökkent kockázatával. A paradicsom nagy mennyiségű likopin antioxidánst tartalmaz. A kutatók több mint ezer 46 és 65 év közötti finn férfi vérében vizsgálták a likopin szintjét, majd 12 évig figyelték őket. Az utánkövetés során hatvanheten szenvedtek agyérgörcsöt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb likopinszintű férfiakban 55 százalékkal alacsonyabb volt az agyérgörcs kialakulásának kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben. Amikor csak a vérrög okozta agyérgörcsre összpontosítottak, kiderült, hogy a legmagasabb likopinszint esetén 59 százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben.


A Neurology októberi számában megjelent tanulmány arról is beszámolt, hogy nem találtak összefüggést a stroke és az alfa-karotin, a béta-karotin, az alfa-tokoferol és a retinol antioxidánsok között. "Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend összefügg az agyérgörcs alacsonyabb kockázatával - mondta a tanulmány szerzője, Jouni Karppi, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója. - Megerősíti azokat az ajánlásokat, amelyek napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, ami az agyérgörcs gyakoriságának jelentős csökkenéséhez vezetne világszerte."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések