Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pletykálni egészséges

kategória: Pszichológia

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek. A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani - derült ki egy kozmetikai cég új felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár pletykálni nem szép dolog, az egészségünkre jó hatással van. "A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz és a szorongás fokát" - magyarázta dr. Colin Gill, pszichológus.

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor befolyásolhatja a magatartásunkat, a viselkedésünket is módosítjuk. "A pletyka életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna" - állítja a pszichológus. 

2011.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések