Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pletykálni egészséges

kategória: Pszichológia

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek. A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani - derült ki egy kozmetikai cég új felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár pletykálni nem szép dolog, az egészségünkre jó hatással van. "A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz és a szorongás fokát" - magyarázta dr. Colin Gill, pszichológus.

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor befolyásolhatja a magatartásunkat, a viselkedésünket is módosítjuk. "A pletyka életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna" - állítja a pszichológus. 

2011.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések