Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebben kerülnek kórházba, amióta tilos dohányozni

kategória: Asztma, Dohányzás, Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányzás betiltása a közterületeken és munkahelyeken jelentős mértékben csökkentette a szívroham, agyérgörcs és asztma következtében végzett kórházi kezelések számát - derült ki egy friss amerikai kutatásból. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói kimutatták, hogy a dohányzásellenes törvények 33 helyszínen a szívrohammal összefüggő kórházi kezelések 15, az agyérgörcssel összefüggő kórházi kezelések 16 százalékos csökkenését eredményezték. A tilalmak 24 százalékkal mérsékelték az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség és egyéb légzőszervi megbetegedések okozta kórházi kezelések számát is.

A Circulation legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzője, Stanton Glantz hangsúlyozta, hogy a dohányzásellenes jogszabályok rendkívüli és azonnali hatást gyakorolnak az egészségre és az ezzel összefüggő orvosi költségekre. Az Egyesült Államok huszonkilenc államában, Puerto Ricóban, a Virgin-szigeteken és Washingtonban is bevezettek olyan dohányzásellenes törvényeket, amelyek megpróbálják védeni a lakosságot a másodlagos dohányfüst káros hatásaitól, melyek hozzájárulhatnak a szív-érrendszeri és légzőszervi rendellenességek kialakulásához.

Stanton Glantz és munkatársai a dohányzásellenes törvények hatékonyságának felmérése érdekében 45 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek az Egyesült Államokban és a világ legkülönbözőbb országaiban, köztük Uruguayban, Új-Zélandon és Németországban vizsgálták az ilyen jellegű törvények hatásait. A metaelemzés azt mutatta, hogy a kórházi kezelések száma azokon a területeken csökkent a legnagyobb mértékben, ahol a legszigorúbb törvényeket vezették be, például ahol a jogszabályok a munkahelyeken, éttermekben és szórakozóhelyeken is tiltják a dohányzást.

Az Archives of Internal Medicine legújabb számában közzétett tanulmányukban a rochesteri Mayo Klinika kutatói is hasonló eredményre jutottak. Kimutatták, hogy Minnesota államban a szívroham előfordulása 33 százalékkal esett vissza a dohányzásellenes törvényt követő 18 hónapban a törvényt megelőző 18 hónaphoz viszonyítva. A hirtelen szívmegállás gyakorisága is 17 százalékkal csökkent az előző időszakhoz képest. A törvény ebben az államban az éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyeken is tiltja a dohányzást.

2012.11.07 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések