Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Majdnem természetes koleszterincsökkentők

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Két friss kutatás azt mutatja, hogy a jótékony baktériumokat tartalmazó probiotikus étrendkiegészítőt szedő személyekben csökkent a koleszterinszint, és egerekre ugyanilyen hatást gyakorolt a génmódosított paradicsomot tartalmazó, fagyasztva szárított keverék is. Az Amerikai Szív Társaság Los Angeles-i éves konferenciáján közzétett kutatás a legújabb az olyan vizsgálatok sorában, amelyek nem gyógyszeres készítmények, illetve speciálisan tervezett élelmiszerek használatával próbálják visszaszorítani a szívbetegség, szívroham és stroke kockázati tényezőjének számító magas koleszterinszintet.

Az első kísérletben 127 személy szedett naponta kétszer speciális Lactobacillus reuteri törzset tartalmazó kiegészítőt kilenc hétig. Az alanyok a káros LDL koleszterin szintjének 11,6 százalékos, és a teljes koleszterin szintjének 9,1 százalékos csökkenését tapasztalták a placebo csoporthoz viszonyítva. Az L. reuteri más formái természetesen előfordulnak a kenyérben és a joghurtban, de a kanadai Micropharma vállalat olyan törzset fejlesztett ki, amely segít gátolni a koleszterin felszívódását. Az L. reuteri NCIMB 30242 elnevezésű törzs az epesav sóinak lebontása révén segíti elő a koleszterin felszívódásának csökkenését.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa szerint azonban bár az új, probiotikumhoz hasonló termékek valóban elősegítik a koleszterin csökkentését, ezeket csak kiegészítő lehetőségként szabad tekinteni a szívbetegség elleni harcban. A szakértő úgy véli, hogy az alacsony dózisban könnyen alkalmazható, jól tolerálható anyag hatékony étrend-kiegészítő lehet, ennek ellenére a koleszterincsökkentésre irányuló kísérleteknek elsősorban mindig az egészséges étrendre és a testmozgásra kell összpontosítaniuk.

A második kísérletben a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói dr. Alan Fogelman vezetésével egy olyan génmódosított paradicsomot vizsgáltak, amely elfogyasztáskor a jótékony HDL koleszterin hatását utánzó egyfajta peptidet hoz létre. Egérkísérletükben kimutatták, hogy a két hétig a génmódosított paradicsom szárított porát fogyasztó, magas LDL szinttel rendelkező állatokban csökkent a gyulladás vérszintje, nőtt a jó koleszterin szintje, és mérséklődött az érelmeszesedéses plakkok lerakódása.

A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az egérkísérletek eredményeit nem feltétlenül lehet kivetíteni az emberekre. Dr. Suzanne Steinbaum szerint kizárólag erre az egérkísérletre alapozva az "gyógyászatilag" génmódosított élelmiszerek nem feltétlenül lesznek a jövő házipatikájának összetevői. Úgy véli, ennél jobb és hagyományosabb választás lehet az egészséges étrend.

2012.11.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább


Szponzorált hirdetések