Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rostdús magvak védenek cukorbaj ellen

kategória: Diabétesz, Táplálkozás

Azoknál, akik rostdús teljes kiőrlésű magvakban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb valószínűséggel jelentkezik cukorbetegség vagy szívbetegség - áll egy, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság megbízásából elvégzett metaelemzésben, melyet az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban tettek közzé. A Társaság állásfoglalása szerint a rostdús magvak fogyasztása és a csökkent betegségkockázat között "gyenge összefüggés" mutatható ki, a legerősebb hatást a gabona eredetű rostok esetében írták le.

Rostdús gabonafélének számítanak egyes reggelizőpelyhek és pékáruk, továbbá a barna rizs. "A rosttartalom lehet az egyik magyarázat a teljes kiőrlésű gabona jótékony hatásaira" - magyarázta Lu Qi, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.


Ő és munkatársai összesen 80 tanulmányt néztek át, amelyek a teljes kiőrlésű magvak és korpák cukorbetegségre, szívbetegségre és elhízásra gyakorolt hatását elemezték, és megállapították, hogy a legtöbb rostdús gabonát, teljes kiőrlésű magot és korpát fogyasztóknál 18-40 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség, 22-43 százalékkal a stroke és 14-26 százalékkal a szív-érrendszeri betegségek kockázata. A rostdús gabonafélék fogyasztása ezen felül az alacsonyabb testsúllyal is összefüggött, azonban ez a hatás csekély volt.

Mivel egy vizsgálat során sem véletlenszerűen határozták meg, ki mennyi teljes kiőrlésű gabonát fogyasszon, nem bizonyítható, hogy maga a rost segít megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget, egy nagy léptékű, hosszú távú tanulmány azonban számos akadályba ütközik. "Lehetséges, hogy a rostdús gabonát fogyasztók tovább érzik jóllakottnak magukat, ezért kevesebbet esznek és soványabbak maradnak - vélekedett Teresa Fung, a bostoni Simmons College dietetikus kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban. - Az is lehet, hogy a sok rostdús gabonát fogyasztók másként is többet tesznek az egészségükért."

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések