Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csökkenti a cukorbaj esélyét, ha megizmosodunk

kategória: Diabétesz

Zsírtöbblet az emberi testben növeli a cukorbetegség kockázatát, egy új vizsgálat tanúsága szerint a sok izomszövet viszont mérsékli a veszélyt. A súlytöbbletről eddig is tudtuk a cukorbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, de az izmosság jelentőségére eddig nem voltak vizsgálati adatok.

Kaliforniában Preethi Srikanthan és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy az emberi test izomtömegének van-e befolyása a cukorbaj kifejlődésének esélyére. Voltak már megfigyelések arról, hogy az igen kevés izomzat fokozza az inzulinellenállás növekedésének valószínűségét, de arra nem volt adat, hogy a fokozott izomzatúak védettebbek volnának az anyagcsere ilyen zavara ellen.


Az inzulin-ellenállás fokozódása a cukorbetegség egyik jellegzetes szakasza. Lényege az, hogy az inzulinra érzékeny szövetek az anyagcsere károsodás következtében csak az átlagosnál több inzulin jelenlétében tudják a cukrot fölvenni. Ennek következtében a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek fokozott mennyiségben termelt inzulinnal igyekeznek az anyagcsere követelményeinek megfelelni.

Ha nem kezdődik meg ilyenkor a gyógyszeres kezelés, a Langerhans-szigetek béta-sejtjei kimerülnek, és ezzel elindul a cukorbetegség. A jelenség kezdete tehát az inzulin-ellenállás fokozódása, hogy a sejtek képesek legyenek ugyanannyi glukózt fölvenni. A kutatók 13 644 embert vizsgáltak, meghatározva az izomtömegüket és az inzulin-ellenállás mértékét, illetve az esetleges cukoranyagcsere-zavar megjelenését. A vizsgált személyek 20 évesnél idősebb felnőtt emberek voltak.

Kiderült, hogy az inzulin-ellenállás a legkisebb izomtömegű embereknél a legkifejezettebb. A vázizomzat tömegének növekedése arányos volt az inzulin-ellenállás csökkenésével: ha az izomzat 10 százalékkal fokozódott, az inzulinellenállás 12 százalékkal javult, a cukorbetegség esélyének 12 százalékos mérséklődésével. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a cukorbetegség javulását a súly csökkentése mellett a fokozott mozgás, a fittség javítása segíti, ezért az orvosoknak is ezt helyes támogatniuk.


Animáció: HáziPatika.com

2011.09.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések