Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezt lehet tenni ízületi gyulladás ellen

kategória: Reumatológiai problémák

Csak Angliában nagyjából kilencmillió ember életét keserítik meg a különféle ízületi gyulladások, ezért fontos felhívni, főleg a rendszeresen és profi módon sportolók figyelmét arra, mi az a fizikai igénybevétel, amely még nem okoz hosszú távú károsodást az ízületekben. Nagyon nehéz megtalálni a határvonalat a még egészséges és a már káros mozgásmennyiség között - mondja Alan Silman professzor. Az ízületek rövid ideig történő terhelése még hasznos is lehet, és a könnyű sérülésekből viszonylag hamar fel is lehet épülni, ám ha a károsodás már nagy mértéket ölt, a helyzet súlyossá is válhat, és komoly ízületi gyulladás kialakulásához vezethet.


Az ízületi gyulladás igen fájdalmas, és a mozgásképesség csökkenéséhez is vezethet. Noha főleg az idősekre jellemző, egyre gyakrabban jelentkezik fiataloknál, sőt gyerekeknél is, főleg olyanoknál, akik intenzíven űztek valamilyen sportot. Tom Saw, a Milton Keynes Kórház általános orvosa szerint a túlsúllyal küzdőket, illetve a profi sportolókat nagyobb eséllyel éri utol ez az állapot, mivel az ő ízületeik nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A megoldás a súlycsökkentés, illetve a kímélő, ésszerű, ám rendszeres sportolás, például az úszás, kerékpározás vagy sétálás lehet.

Dr. Simon Till, a sheffieldi Royal Hallamshire Kórház munkatársa az edzőtermi izzadás helyett sokkal hasznosabbnak tartja az állandó aktivitást napközben, például autózás helyett a gyaloglást, illetve a buszról egy megállóval korábban történő leszállást.

Ha valakinél már jelentkezett a betegség, a természetes gyógymódok mellett fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket is be lehet vetni, ám ezeknél sokkal fontosabb a megelőzés, vagyis az ízületek túlterhelésének kerülése. Fontos a bemelegítés, illetve fontos megtanulni, hogyan kell helyesen elrugaszkodni, illetve földet érni egy-egy ugrás után, hiszen megfelelő edzéssel elkerülhető a későbbi komplikáció.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések