Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csökkenthető a vetélés kockázata

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Várandósság

Az anyából vett egyszerű vérmintából kimutathatók a kromoszóma-rendellenességek. A teszt a magzati DNS fragmentumait vizsgálja az anya vérében - állítják a Stanford Egyetem és a kaliforniai Howard Hughes egészségügyi intézet kutatói.

"Az emberek jelenleg kockára teszik a terhességüket ezen információ megszerzéséért. A napjainkban alkalmazott prenatális genetikai vizsgálatok a vetélés kismértékűkockázatával járnak, mivel a mintavételhez tűt kell bevezetni a méhbe" - nyilatkozta Yair Blumenfeld, a módszert bemutató tanulmány társszerzője.Az új vizsgálat biztonságosabb lesz, mint a jelenlegi módszerek - állítja Stephen Quake biomérnök professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálat nemcsak gyorsabb, hanem a kutatók szerint más módszereknél korábban kimutathatja a genetikai rendellenességeket a terhesség során.

Az emberek jellemzően 46 kromoszómát örökölnek, fele-fele arányban a két szülőtől, és a kromoszómaszám hibái súlyos problémákat okozhatnak a testi és a mentális fejlődésben, így például Down-kór kialakulását is eredményezheti. A kutatócsoport állítása szerint a vizsgálatot szélesebb körben is alkalmazni lehet majd, amennyiben továbbra is jól szerepel.

A technika több olyan módszer előfutára lehet, melyek a gyors DNS-szekvenciálást fogják alkalmazni az orvostudományban - nyilatkozta Quake.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.08 09:53:48

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések