Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fárasztó koleszterincsökkentők

kategória: Koleszterin

A koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok szedése jelentős mértékben megnöveli annak kockázatát, hogy a páciensek energiája csökken, vagy testedzés közben aránytalanul kifáradnak - egy friss kutatás eredménye szerint. Az Archives of Internal Medicine júniusi számában megjelent tanulmányban ezer felnőttet vizsgáltak, akik olyan jól ismert hatóanyagokat tartalmazó készítményeket szedtek, mint a pravasztatin vagy a szimvasztatin, amelyek a káros LDL koleszterin szintjének csökkentését célozzák.

"Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a sztatinok még viszonylag kis dózisban is az energiaszint csökkenését, testmozgás közbeni fokozott fáradtságot, illetve mindkettőt okozták a kutatás résztvevőiben - számolt be a kutatás vezetője, dr. Beatrice Golomb, a Kalifornia-San Diego Egyetem munkatársa. - A jelenség férfiak és nők esetében is megfigyelhető, de a nők körében nagyobb problémát okozott."

A kísérlet során az ezer résztvevőt véletlenszerűen három kezelési csoportba osztották: az első csoport 40 milligramm pravasztatint szedett, a második 20 mg szimvasztatint, a harmadik pedig placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy a bármelyik sztatint szedő alanyok sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták az energiavesztés valamelyik vagy mindkét típusát. Az LDL-szint jelentősebb csökkenését elérő szimvasztatin szedése esetén azonban nagyobb volt a kimerültség kockázata.

Dr. Scott Wright, a rochesteri Mayo Klinika professzora szerint azonban az eredményeket, bár jelentősek, óvatosan kell kezelni. A kísérlet során ugyanis saját skálával mérték a kimerültség és a diszkomfort szintjét, amit a tudományos világ nem érvényesített.

2012.06.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések