Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szelén talán mégis véd a prosztataráktól

kategória: Daganatos betegségek

Alacsonyabb az előrehaladott prosztatadaganat kialakulásának kockázata azokban a férfiakban, akiknek magasabb a szelénszintjük - a legújabb kutatás szerint. A Maastrichti Egyetem kutatói Milan Geybels vezetésével azt állítják, hogy a brazil dióban, a megfelelő étrend-kiegészítőkben és a szelénben gazdag talajban termesztett növényekben található ásványi anyag egy szép napon szerephez juthat a prosztatadaganat kockázatának csökkentésében. "Kevés bizonyított módosítható kockázati tényezőjét ismerjük a prosztataráknak, ezért jelentős bármilyen anyag, ami megelőzheti az előrehaladott prosztatadaganat kialakulását" - nyilatkozta Geybels.


A rákkutatásban már évek óta foglalkoznak a szelén és a prosztatarák kapcsolatával, de néhány évvel ezelőtt egy nagyszabású kutatás azt mutatta, hogy a szelén, önmagában vagy E-vitaminnal kombinálva, nem segít a prosztatarák megelőzésében. A szelén iránti addig töretlen lelkesedést meglehetősen lehűtötte a kutatás eredménye. Az a kutatás azonban a kísérlet kezdetén normális szelénszinttel rendelkező férfiakat vizsgált, és nem összpontosítottak a prosztatadaganat egy speciális típusára.

Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) washingtoni éves konferenciáján bemutatott kutatásukban a holland kutatók most csak olyan férfiakat vizsgáltak, akik szelénhiányban szenvedtek, és csak az előrehaladott prosztatadaganatot vizsgálták, ami a késői diagnózissal függ össze. A közel 60 ezer, 55 és 69 év közötti férfit vizsgálva a kutatók kimutatták, hogy a legmagasabb szelénszinttel rendelkezők esetében az előrehaladott prosztatadaganat kockázata 60 százalékkal alacsonyabb. A szelénszintet a lábköröm vizsgálatával határozták meg, és a lábkörömmintában lévő szelénszint hosszú távú szelénbevitelre utal. A néhány évvel ezelőtti kutatásban ezzel szemben a szelén vérszintjét mérték, ami csak az ásványi anyag friss behatását jelzi.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az eredmények ugyan kapcsolatot mutattak ki a szelénszint és az előrehaladott prosztatadaganat kockázata között, mégsem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nincs rám szükség?!

A nyugdíjazás eseménye fordulópont jellegű változás, amely próbára tesz legtöbbünket. Teremtse meg a késői évek alapjait! Ne húzza le a rolót, használja kreatívan felszabaduló energiáit!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések