Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hal megvéd a poliptól?

kategória: Daganatos betegségek

A heti három adag halat fogyasztó nők esetében kisebb az esélye annak, hogy a rutin vastagbéltükrözés során polipot mutatnak ki, mint azokban a nőkben, akik kéthetente mindössze egyszer fogyasztanak halat - derül ki egy új tanulmányból. A kutatás nem bizonyítja, hogy a tengeri ételek védelmet nyújtanak a polippal szemben, de Dr. Edward Giovannucci, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának professzora szerint megerősít abban a hitünkben, hogy "valami tényleg történik".

A kutatók már régóta úgy vélik, hogy a halakban lévő omega-3 zsírsavaknak az aszpirinhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatásuk van, és ez megelőzheti a polip kialakulását. Korábbi állatkísérletek azt bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a rák kockázatát, a humán kísérletek azonban vegyes eredményeket hoztak.

A legújabb kutatás során több mint 5300 résztvevőt kérdeztek meg étkezési szokásaikról. Mindegyik beteg részt vett vastagbéltükrözésen a kutatók rendelőjében. A kutatócsoport ezután több mint 1400 polipmentes nőt hasonlított össze 456 olyan beteggel, akikben a kolonoszkópia során polipot mutattak ki. Akiknél találtak polipot, azoknak 23 százaléka tartozott a halfogyasztók alsó ötödéhez, míg 15 százalékuk a felső ötödéhez, vagyis azok, akik sok tengeri ételt esznek, valamiképpen védettséget élveznek a polippal szemben, különben a százalékos arányok azonosak lettek volna.


Az életkorral, a dohányzással és az aszpirinfogyasztással összefüggő eltéréseket is beleszámítva kiderült, hogy azokban a nőkben, akik a legtöbb halat fogyasztották (heti három adag) 33 százalékkal volt alacsonyabb a polip diagnosztizálásának valószínűsége, mint azokban, akik a legkevesebb halat ették (heti egy  adagnál kevesebbet).

Természetesen az sem kizárható, hogy más tényezők magyarázzák az eredményeket. Elképzelhető például, hogy a halimádók más egészséges szokásokat is követnek, amelyek csökkentik a polip kockázatát. A kutatás nem vizsgálta tovább a nőket, és nem állapította meg, melyik csoportban alakul ki nagyobb valószínűséggel daganat. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Harvey Murff, a Vanderbilt Egyetem professzora szerint azonban a polip a rák kockázatának megbízható előjele. "Következésképpen logikusnak tűnik, hogy ami csökkenti a polip kockázatát, az a rák kockázatát is csökkenti" - véli a professzor.

Murff professzor kutatásában a nagy mennyiségű halat fogyasztó férfiakban nem tapasztalták a polip kockázatának ugyanolyan mértékű csökkenését, mint a nőkben. Erre nem tud nyilvánvaló magyarázatot adni, de úgy véli, a férfiak kevésbé lehetnek érzékenyek a halban lévő omega-3 zsírsavakra, ezért az előnyök megtapasztalásához többet kell fogyasztaniuk. Az is elképzelhető, hogy a férfiak több omega-6 zsírt fogyasztanak, ami ellensúlyozza az omega-3 zsírsavak hatását.

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A fogaink is öregszenek

Ritka, hogy valaki idős korára is megőrizze fogait teljes épségükben. Az idő múlása fogainkon is meglátszik, érdemes esetleg változtatni néhány fogápolási szokáson.

tovább


Szponzorált hirdetések