Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napi edzéssel a szélütés ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A majdnem napi rendszerességgel végzett izzasztó testmozgás egy friss tanulmány szerint némileg csökkentheti az agyérgörcs kockázatát a középkorú és idős emberekben, ülő életmódot folytató társaikhoz viszonyítva. Bár a kutatás eredményei nem megdönthetetlenek, és a különbség nem túl jelentős, a tanulmány vezetője, Michelle McDonnell szerint mégis azt bizonyítják, hogy az emberek befolyásolhatják sorsukat az agyérgörcsöt illetően. "Az egészséges étrend, az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a mértékletes alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése együttesen akár 80 százalékkal is csökkenthetik a stroke kockázatát. Kutatásunkban azt mutattuk ki, hogy a rendszeres testmozgás ennek egyik jelentős része, ezért feltétlenül ajánlani kell mindenkinek" - közölte a Stroke júliusi számában közzétett tanulmány vezető szerzője. Michelle McDonnell szerint azt már korábban is lehetett tudni a kutatásokból, hogy a testmozgás a vérerek egészségének javítása révén közvetlenül csökkenti a stroke kockázatát, a magas vérnyomás, az elhízás és más hasonló kockázati tényezők csökkentése révén pedig közvetetten is hozzájárul az agyérgörcs valószínűségének korlátozásához.


A kutatás során több mint 27 ezer amerikai átlagosan hatéves megfigyelését kezdték meg 2003 és 2007 között. A résztvevők közül sok az úgynevezett "Stroke-övezetben" élő afro-amerikai volt, akikre a stroke különösen magas kockázata leselkedik. Az alanyok mindegyike 45 éven felüli volt, és korábban nem szenvedett agyérgörcsöt. Miután számításba vették az olyan esetlegesen zavaró statisztikai értékeket, mint például az egyes korosztályok magasabb vagy alacsonyabb létszámát, a kutatók megállapították, hogy a legtöbb testmozgást végző résztvevők esetében 20 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a stroke kockázata a legkevesebbet mozgó alanyokhoz képest. Ez a szám azonban 14 százalékra esett vissza (ami statisztikailag már inszignifikánsnak számít), miután még több tényezőt számításba vettek.

Az extra testmozgás tehát nem gyakorolt jelentős hatást akkor, amikor számításba vették az olyan hagyományos stroke kockázati tényezőket, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, a túlsúly, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ennek az is lehet az oka, hogy a további tényezők számításba vételével semmissé tették a testmozgásnak a magas vérnyomásra és a hasonló kockázati tényezőkre gyakorolt, a stroke szempontjából közvetett hatásait.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések