Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az alkohol megvéd minden trombózistól?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A mérsékelt mennyiségben fogyasztott bor és sör megvédhet a mélyvénás trombózistól, de heti 14 egységnél több alkohol már növeli a kockázatot - derült ki a dr. Marianne Tang Severinsen, a dániai Aalborg Egyetemi Kórház hematológus konzultánsa által a Thrombosis and Haemostasis folyóirat júliusi számában közzétett tanulmányból.

Korábbi kutatásokból már régóta ismert, hogy az enyhe, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az artériás vérrögképződés kockázatát, ilyen összefüggést a vénás trombózis esetében még nem sikerült feltárni. A vénás tromboembóliát, a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát egyaránt több tényező befolyásolja, az életkor, az elhízás és a dohányzás a legfontosabbak, és ez az artériás vérrögképződésre is jellemző. A kutatók feltételezték, hogy az alkoholfogyasztás rontja a vérlemezkék összetapadási képességét, megnöveli a szöveti plazminogén aktivátor (tPA) és csökkenti a fibrinogén szintjét, ezáltal gátolja a véralvadást.

A kutatók 27 178 férfin és 29 876 nőn vizsgálták a vénás tromboembolizmus és az átlagos napi alkoholfogyasztás, az elfogyasztott alkohol típusa és az alkoholfogyasztás mintái közötti összefüggést. Az átlagos nyomonkövetési idő 10,2 év volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás (heti 4-14 egység) a férfiak esetében valóban kismértékben csökkentette a vénás trombózis kockázatát azokhoz képest, akik ennél többet vagy kevesebbet ittak. Ez az összefüggés mind a sör-, mind a borfogyasztók esetében fennállt, azonban a nőkre nem volt igaz. A dán kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy a heti 14 egységet ne lépje túl.

2013.07.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább


Szponzorált hirdetések