Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A csokoládé védi szívünket?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A rendszeres csokoládéfogyasztók nemcsak torkosságukat elégítik ki, hanem kardiológiai kockázatukat is mérsékelhetik egy új kutatás szerint. A csokoládé és a szívbetegség csökkent kockázata közötti összefüggést már korábban is kimutatták, de a több mint százezer ember részvételével nemrég elvégzett kutatások legújabb elemzése arra utal, hogy a rendszeresen a legnagyobb mennyiségű csokoládét fogyasztókban egyharmadával mérséklődik a szívbetegség relatív kockázata.

Sikerült kimutatni a csokoládéfogyasztás és a szívbetegség megelőzése közötti kapcsolatot, számolt be dr. Oscar H. Franco, a kutatás vezetője, de rögtön azt is jelezte, hogy a kutatás egyelőre korai szakaszában van, még nem végeztek klinikai kísérleteket, amelyek bizonyíthatnák az összefüggés valódiságát. A csokoládé talán jótékony hatású, de egyelőre nem megalapozott azt remélni, hogy fogyasztásával csökkenthető a szívbetegség kockázata. Ha valaki fogyasztja, a magas zsír- és cukortartalom miatt legyen mértéktartó.

Az összesen 114 009 személy részvételével készült kutatások metaelemzése alapján a kutatócsoport mindenesetre kimutatta, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztókban akár 37 százalékkal is csökkent a szívbetegség kockázata. A diabétesz kockázata 31 százalékkal mérséklődött, a stroke kockázata pedig 29 százalékkal. A csokoládé ugyanakkor nem befolyásolta a szívelégtelenség kockázatát.

A kutatók elismerték, nincs egyértelmű adat arra, hogy mennyi csokoládé fejti ki a jótékony egészségügyi hatást. A kutatásokból ugyanis nem lehetett kideríteni, mennyi csokoládét fogyasztottak azok, akik a legtöbbet ették. Az azonban fontosnak bizonyult, hogy rendszeresen fogyasztottak csokoládét. A kutatásokból az sem derült ki, milyen típusú csokoládé a legjobb, bár Franco azt gyanítja, hogy a keserűcsokoládé lehet a leginkább jótékony hatású.

A csokoládé kedvező egészségügyi hatásai mögött a kakaóbabban lévő polifenolok állhatnak. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt ezek a növényi vegyületek segítenek az artériák egészségének megőrzésében, valamint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

2011.09.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések