Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Grillezzünk, de rákmentesen

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Néhány egyszerű változtatással, például a marhahús és a finomított hústermékek mellőzésével, valamint kíméletes sütési módszerekkel biztonságossá és egészségessé tehetjük a kültéri grillezést, állítják a szakértők. "A kerti grillezés két legfontosabb aspektusa, hogy mit sütünk meg és hogyan. Ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják azt, hogy az elkészített ételek mennyire lesznek rákkeltőek" - jelentette ki Alice Bender, az Amerikai Rákkutatási Intézet dietetikusa. A vörös húsokban és finomított hústermékekben gazdag étrend bizonyítottan növeli a bélrendszeri daganatok kialakulási esélyét. "Bár a grillezés rákkeltő hatása egyelőre nem teljesen bizonyított, biztosan nem árt, ha elővigyázatosan járunk el" - mondja a szakember.


Alice Bender szerint a daganatos betegségek megelőzésének egyik legjobb módja, ha nem engedjük odaégni az ételeket. "A szenesedés következtében olyan rákkeltő anyagok jönnek létre, mint a heterociklusos aminok (HCA) és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH)" - mondta Bender. Az erősen rákmegelőző hatású fitovegyületek bevitelét színes zöldségek és gyümölcsök grillezésével növelhetjük. A spárga, a hagyma, a gomba, a cukkini, a padlizsán és a kukorica akár egészben is grillezhető, és rendkívül ízletes. A gyümölcsök grillezése közben használjunk olajat, így nem fognak ragadni.

A szakértők szerint hasznos lehet még, ha a sertés- és a marhahúst csirkére és halra cseréljük, és sütés előtt legalább 30 percig pácoljuk a húsokat. "Ezzel elkerülhetjük a nagy mennyiségű HCA-képződést" - magyarázta a dietetikus.

Az előfőzés is segíthet, hiszen minél kevesebb időt tölt a hús a grillrácson, annál kisebb az esélye, hogy megég. A zsíros és égett részeket fogyasztás előtt mindenképp vágjuk le, így nem lesznek nem kívánt egészségügyi következményei a grillpartinak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.23 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések