Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Grillezzünk, de rákmentesen

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Néhány egyszerű változtatással, például a marhahús és a finomított hústermékek mellőzésével, valamint kíméletes sütési módszerekkel biztonságossá és egészségessé tehetjük a kültéri grillezést, állítják a szakértők. "A kerti grillezés két legfontosabb aspektusa, hogy mit sütünk meg és hogyan. Ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják azt, hogy az elkészített ételek mennyire lesznek rákkeltőek" - jelentette ki Alice Bender, az Amerikai Rákkutatási Intézet dietetikusa. A vörös húsokban és finomított hústermékekben gazdag étrend bizonyítottan növeli a bélrendszeri daganatok kialakulási esélyét. "Bár a grillezés rákkeltő hatása egyelőre nem teljesen bizonyított, biztosan nem árt, ha elővigyázatosan járunk el" - mondja a szakember.


Alice Bender szerint a daganatos betegségek megelőzésének egyik legjobb módja, ha nem engedjük odaégni az ételeket. "A szenesedés következtében olyan rákkeltő anyagok jönnek létre, mint a heterociklusos aminok (HCA) és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH)" - mondta Bender. Az erősen rákmegelőző hatású fitovegyületek bevitelét színes zöldségek és gyümölcsök grillezésével növelhetjük. A spárga, a hagyma, a gomba, a cukkini, a padlizsán és a kukorica akár egészben is grillezhető, és rendkívül ízletes. A gyümölcsök grillezése közben használjunk olajat, így nem fognak ragadni.

A szakértők szerint hasznos lehet még, ha a sertés- és a marhahúst csirkére és halra cseréljük, és sütés előtt legalább 30 percig pácoljuk a húsokat. "Ezzel elkerülhetjük a nagy mennyiségű HCA-képződést" - magyarázta a dietetikus.

Az előfőzés is segíthet, hiszen minél kevesebb időt tölt a hús a grillrácson, annál kisebb az esélye, hogy megég. A zsíros és égett részeket fogyasztás előtt mindenképp vágjuk le, így nem lesznek nem kívánt egészségügyi következményei a grillpartinak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések